Předběžný výsledek růstu české ekonomiky: 4,3 % v roce 2015

Český statistický úřad dnes (16. 2. 2016) zveřejnil předběžný odhad růstu reálného HDP ČR ve čtvrtém čtvrtletí, který činí 3,9 %. HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost za celý rok 2015 pak rostl o 4,3 %.

 

Rok 2015 považujeme za úspěšný rok pokračující ekonomické stabilizace a lepšících se výsledků v řadě ukazatelů jako produkce, zakázky, investice či zaměstnanost. Firmy byly například schopné získávat nové zakázky, exportní výkonnost nadále rostla, převažovala pozitivní očekávání, klesaly ceny ropy a některých dalších komodit či se mimořádně čerpalo ze strukturálních fondů.

Předběžný odhad, k jehož revizím ale může ještě dojít, poukazuje na slabší meziroční tempo v závěru roku, kde poslední týdny docházelo spíše k revizím směrem nahoru a k očekáváním kolem 4,5-4,7 %. V závěru roku 2015 ke snížení tempa přispěly i výpadky produkce v sektorech chemického a energetického průmyslu. I tak byl ale rok 2015 tempem růstu mimořádný a jednalo se o nejvyšší růst ekonomiky od roku 2007. Nadále byl příznivý vývoj dle očekávání tažen zejména sektorem zpracovatelského průmyslu. V letošním roce očekáváme další snížení tempa růstu v návaznosti na silnou základnu a odeznění některých mimořádností jako bylo „dočerpávání“ strukturálních fondů. Určitá míra střízlivosti je i nadále potřebná.
Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět