ČNB nadále udržuje slabý kurz, reviduje predikci růstu směrem dolů

Česká národní banka 5. května podle očekávání ponechala své sazby beze změny (hlavní repo sazba 0,05 %), podle očekávání také pokračuje v politice udržování kurzu koruny nad 27 CZK/EUR.

Dle vyjádření ČNB se postupné opuštění kurzového závazku dá očekávat zhruba v polovině roku 2017. Čím ČNB překvapila je, že nevyloučila další umělé oslabení kurz v případě, že by došlo k systematickému poklesu inflačních očekávání. V prohlášení ČNB doslova stojí "Česká národní banka je tedy připravena, pokud by mělo dojít k systematickému poklesu inflačních očekávání projevujícímu se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd, posunout hladinu kurzového závazku na slabší úroveň". To lze z určitého pohledu považovat i za "slovní intervenci" ČNB proti koruně. Koruna však příliš nereagovala. Nadále ale pevně trvá závazek, že koruna vůči euro neposílí. 

ČNB rovněž zveřejnila novou prognózu. Tento rok očekává růst české ekonomiky o 2,3 % a pro příští rok počítá se zrychlením na 3,4 % (Svaz očekává růst o 2,5 % v tomto roce o 2,7 % v příštím roce). Inflace by se měla dostat na 2% cíl okolo poloviny roku 2017, kde se také očekává opuštění režimu kontroly kurzu. Nadále platí požadavek Svazu, aby exit z intervenčnímu režimu byl predikovatelný, včas a srozumitelně komunikovaný a následné posílení koruny bylo postupné nikoliv skokové.

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět