Mírná expanze průmyslu potvrzena i v březnu

Hodnoty nových zakázek v průmyslu, pokles exportu a pokles stavební výroby ukazují, že letošní rok nebude pro ekonomiku snadný na rozdíl od loňského roku. Nadále očekáváme mírný růst jak průmyslu, tak ekonomiky jako celku.

 

Průmyslová výroba vzrostla v březnu meziročně po očištění o pracovní dny o 3,6 %. V porovnání s únorem pak po sezónním očištění vzrostla o 1,4 %. Meziměsíční nárůst lze považovat za pozitivum, ale o příliš oslnivá čísla se nejedná. Nepotěšil ani průmysl v eurozóně, kde se dle Eurostatu průmyslová produkce meziměsíčně snížila o 0,8 % a meziročně její tempo růstu zpomalilo na 0,2 % z únorových nahoru revidovaných 1,0 %. Z čísel za jeden měsíc lze těžko dělat silné závěry, ale opět se ukazuje, že letošní rok pro průmysl jednoduchý nebude.


Ze sektorového hlediska se tradičně nejlépe dařilo automobilovému průmyslu s meziročním růstem o 11,2 % a příspěvkem k růstu průmyslové výroby 2,0 procentního bodu. Na opačném pólu stál chemický průmysl (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 18,1 %).

Ne úplně ideálně se vyvíjejí nové zakázky. Jejich hodnota meziročně klesla o 1,4 %, přičemž klesaly jak tuzemské tak zahraniční zakázky. Na druhou stranu poslední výsledky PMI indexů ukazují, že by se vývoj nových zakázek potažmo průmyslové výroby mohl zlepšit. Německý PMI například  v dubnu vzrostl z 50,7 b. na 51,8 b. I český PMI ukazuje na expanzi průmyslu ve druhém čtvrtletí.

Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že český roste rychleji než průmysl v eurozóně i v Německu a podobně rychle jako např. polský průmysl. Nicméně za slovenským průmyslem v dynamice jasně zaostává.

Svaz průmyslu a dopravy nadále očekává pro tento rok růst průmyslové výroby, ale jen mírným tempem.

Příznivá čísla nepřišla ani ze stavebnictví, když stavební produkce poklesla meziročně o 12,5 %. Stavebních povolení bylo vydáno sice o 2,3 % více než v březnu loňského roku, ale jejich hodnota klesla o 21,6 %. Na stavebnictví negativně dopadají problémy s povolovacím řízení (např. problematika EIA).

Na výsledku zahraničního obchodu je potěšitelné zlepšení bilance na 21,7 mld. Kč, což nemeziročně o 4,0 mld. lepší výsledek. Negativní ale je, že klesá export, a to jak meziměsíčně, tak meziročně - o 2,3 % resp. o 2,5 %.

Jan Šebesta
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět