Česká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nad očekávání

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí v porovnání se 4. čtvrtletím vzrostla o 0,5 %, v meziročním srovnání o 3,1 %. Jedná se o pozitivní výsledek, zejména ve světle odeznění některých jednorázových faktorů či poklesu stavebnictví v prvním čtvrtletí.

Podle ČSÚ za růstem stály všechny složky poptávky – jak domácí spotřeba, tak investice, tak zahraniční obchod. Delší dobu mírně pozitivní očekávání domácností, včetně růstu mezd a zaměstnanosti přispívají ke klíčovému významu stabilizační složky domácí poptávky. Naplňuje se očekávaný mírnější růst investic a zahraničního obchodu. Firmy chtějí dle našich průzkumů nadále investovat. Investiční aktivita by dle naší predikce měla růst, firmy ale navazují na silnější základnu podpořenou strukturálními fondy a efekt meziročních nárůstů obnovy fixního kapitálu je také o něco menší, stále ale v kladných hodnotách.  Dá se předpokládat, že ekonomiku jako tradičně táhl průmysl.

Upozorňujeme, že se jedná se o první odhad, který může být revidován oběma směry. Kdyby tento odhad byl potvrzen, obavy z výrazně slabšího růstu pro tento rok (v porovnání s rekordním růstem loni) by se trochu v očekáváních subjektů rozptýlily. Nadále očekáváme tento rok růst ekonomiky ČR o 2,5 %.
Jan Šebesta
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět