Průmysl dál táhne ekonomiku, stavebnictví ale zpomaluje

HDP vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 3,0 %. To bylo jen o jednu desetinu méně než ukazoval předběžný odhad. Hlavním tahounem růstu byl jako tradičně zpracovatelský průmysl, který vzrostl o 6,4 %. Špatná zpráva je, že zpomaluje stavebnictví. Na poptávkové straně ekonomiku táhla zejména spotřeba domácností. Investice zpomalují, ale do velké míry je to dáno pomalým náběhem čerpání fondů v novém programovacím období.

Český statistický úřad jen drobně revidoval růst ekonomiky v prvním čtvrtletí. Nová čísla ukazují na růst o 0,4 % mezikvartálně a 3,0 % meziročně (první odhady ukazovaly na o jednu desetinu vyšší čísla). Hlavním tahounem růstu byl opět zpracovatelský průmysl (růst o 6,4 % meziročně a o 1,8 % mezikvartálně). Soudě podle měsíčních výsledků průmyslu i podle nedávno zveřejněného vývoje tržeb se na růstu průmyslové výroby podílel zejména automobilový průmysl.

Horší pohled je na situaci ve stavebnictví, které se sice udrželo meziročně v růstu o 0,4 %, ale v porovnání se 4. čtvrtletím se jeho výkonnost snížila o 4,1 %. Vzhledem k dobře známým problémům s povolovacím řízením hledá stavebnictví jen těžko nové růstové impulsy.

Na poptávkové straně táhla ekonomiku zejména spotřeba domácností s příspěvkem k růstu 1,6 procentního bodu a zahraniční obchod s příspěvkem 1,4. Investiční aktivita bohužel zpomaluje. Minulý rok vzhledem k dočerpávání EU fondů ze starého programovacího období byl, co se investic týče výjimečný, ale i přesto bychom v této fázi ekonomického cyklu čekali o něco rychlejší růst investic (mezikvartálně poklesly o 5,6 %, meziřočně se udržely v růstu o 0,6 %). Dle našich průzkumů firmy nadále investují. Začínají ale narážet na bariéry růstu v podobě nedostatku kvalifikovaných pracovníků, což může do jisté míry podlamovat i investiční aktivitu. 

Vzhledem ke struktuře růstu HDP, kdy roste zejména spotřeba domácností, je trochu zvláštní, že vláda se více soustředí na stimulaci spotřeby (tlakem na růst mezd) než na stimulaci investic.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nadále čeká letos růst ekonomiky o 2,5 %.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět