Průmysl v dubnu držel tempo, rostly nové zakázky

Po slabém růstu nových zakázek v průmyslu na začátku roku konečně vidíme dvouciferný růst. Průmyslová výroba by tak v následujících měsících měla i nadále růst. Stavebnictví je bohužel dále negativně zasaženo zejména problémy s povolovacím řízením. Jeho pokles se v dubnu dále prohloubil. Bilance zahraničního obchodu nadále zůstává výrazně pozitivní, i když export mírně klesá.

 

Průmysl v dubnu zrychlil meziroční růst na 4,2 %. Samotný duben až tolik úspěšný nebyl. V porovnání s březnem se snížila výroba o 1,3 %.

Naše predikce růstu produkce se pohybovala a pohybuje pro letošní rok mezi 2 – 3 % a dosavadní výsledky zatím ukazují, že se spíše pohybujeme v horním intervalu. Přidáme-li k tomu solidní tempa (silnou základnu) loňského roku či odstávku v chemickém průmyslu, není důvod být negativní. Průmysl nadále potvrzuje svou schopnost přispívat k růstu přidané hodnoty celé ekonomiky, což se následně přelévá i do trhu práce, kde rostou jak mzdy, tak zaměstnanost. Optimismus sice držíme, ale stejně jako v posledních měsících se jedná o optimismus mírný a opatrný, kde ne všude jsou růsty produkce, zakázek či tržeb výrazné.

Potěšující je vývoj nových zakázek, které meziročně vzrostly o 13,2 %, přičemž zahraniční zakázky rostly o 17,4 %, domácí zakázky pak o 5,1 %. Vzhledem k tomu, že nové zakázky jsou dobrým indikátorem vývoje průmyslu do budoucna, měla by průmyslová výroba růst i v následujících měsících. Nepřeceňujme ale tato čísla, jednalo se o první dvouciferný růst v letošním roce a ostatní sektory (mimo výroby motorových vozidel) výraznější meziroční nárůsty zakázek nemají. Samozřejmě dlouhodobě bychom uvítali větší růsty i u ostatních sektorů.

Průmysl v dubnu tradičně táhla výroba motorových vozidel s meziročním růstem o 16,9 % a k růstu průmyslu přispěla 3,1 procentními body. Stejně tak dynamicky rostou tomuto odvětví nové zakázky, takřka o 37 %. Jedná se ale o ojedinělý případ. Ostatní sektory takto rychlého růstu nových zakázek nedosahují.

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 13,7 %, a dále tak prohloubila svůj meziroční pokles. Stavebnictví je nadále negativně zasaženo problémy s povolovacím řízením. Na statistikách stavebnictví se těžko hledá nějaké pozitivum snad jen vývoj stavebních povolení, když stavební úřady vydaly meziročně o 2,9 % stavebních povolení více a hodnota těchto povolení vzrostla o 40,5 %, což jisté naděje do budoucna dává.

Bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila v březnu v přebytku 23,6 mld. Kč, což byl meziročně o 9,3 mld. Kč lepší výsledek. Méně potěšitelné je, že mírně klesá vývoz – v dubnu o 0,2 % v porovnání s březnem. Klesal však i dovoz, který meziměsíčně poklesl o 2,7 % (klesal i v předchozích měsících). Naše firmy jsou nicméně nadále schopné získávat zakázky v zahraničí.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět