Květnový výsledek průmyslu potvrzuje obtížné ekonomické podmínky

Průmysl v květnu nadále expandoval, i když jen mírně. Stimulace investic strukturálními fondy ekonomice letos do velké míry chybí. Co vzbuzuje naděje, je vývoj nových zakázek v průmyslu, které druhým měsícem rostly.

Průmyslová výroba vzrostla v květnu meziročně po očištění o pracovní dny jen o 1,0 %. V porovnání s dubnem pak po sezónním očištění dokonce klesla o 0,4 %. Z čísel za jeden měsíc lze těžko dělat silné závěry, ale opět se ukazuje, že letošní rok pro průmysl jednoduchý nebude.

Co naopak potěšilo, je vývoj nových zakázek. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 13,5 %. Tuzemské zakázky rostly o 9,1 %, zahraniční pak o 16,0 %. Nové zakázky tak rostou druhý měsíc v řadě. Český PMI index ukazuje na mírnou expanzi průmyslu i v následujících měsících. V červnu sice nečekaně klesl na 3leté minimum 51,8 bodu, ale stále zůstává v pásmu expanze nad 50 body.

Dominantní pozici v průmyslové výrobě má automobilový průmysl, který meziročně roste o více než 20 % (příspěvek 3,9 procentního bodu). Solidně rostou i odvětví navázaná na automobilový průmysl, například kovodělní průmysl s růstem o 11,1 % r/r. Příspěvky ostatních odvětví jsou již skromnější.

Svaz průmyslu a dopravy nadále očekává pro tento rok růst průmyslové výroby, ale jen mírným tempem.

Ze stavebnictví přišla tento měsíc pozitivnější čísla než v minulých měsících. Stavební výroba je sice meziročně nižší o 8,4 % po očištění o pracovní dny, ale v porovnání s dubnem vzrostla o 2,8 %. Rostla i hodnota stavebních povolení – o více než 40 % - či počty rozestavěných a dokončených bytů. Stavebnictví nadále zůstává v obtížné situaci a jeden lepší měsíc na tom nic nemění. Negativně na něj dopadají zejména problémy s povolovacím řízením (např. problematika EIA).

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět