Teze ke stavu českého trhu práce

Nezaměstnanost v červnu dle údajů MPSV byla 5,2 %. Meziročně se jedná o zlepšení o 1 procentní bod. Úřady práce momentálně evidují 384 tis. nezaměstnaných. Jedná se tedy i o zlepšování situace, ale Z POHLEDU ZAMĚSTANCŮ!! Nejedná se jen o sezónní zlepšení, ale dochází k dalšímu snižování cyklické nezaměstnanosti na úrovně, které už přinášejí problémy, navíc s problémy s nevhodnou strukturou.

  • Roste i počet volných pracovních míst, v červnu téměř 134 tisíc. Na jedno pracovní místo vycházejí již méně než tři uchazeči. To je ale jen matematický propočet, protože je zde nevhodná struktura nabídky a poptávky a všichni nejsou reálnými uchazeči, tj. zaměstnanci v podstatě nejsou. Navíc v realitě je číslo volných pracovních míst mnohem větší, protože většina firem neinzeruje nabídky práce přes úřady práce.
  • Stále se zmenšuje počet lidí, kteří jsou z té skupiny „nezaměstnaných“ zaměstnatelní.
  • Blížíme se přirozené míře nezaměstnanosti a narážíme na bariéru dostupnosti pracovních sil. Řada firem má velké problémy sehnat zejména technicky vzdělané zaměstnance a musí často odmítat zakázky.
  • Dle metodiky ČSU a Eurostatu je ČR premiantem, data za květen ukazují na 4% nezaměstnanost (bez sezonního očištění 3,9 %) – nejnižší v celé EU, výrazně pod průměrem EU (cca 8,6 %)
  • Stále častěji se setkáváme s případy, kdy minimálně v krátkém období dostupnost pracovních sil brání realizaci většího počtu zakázek a jejich odmítání. Je to tedy jedna z bariér růstu, která nabývá na významu.
  • V krátkém období je třeba hledat zdroje – třetí země (Ukrajina apod.). Zaměstnavatelé nadále požadují urychlené spuštění projektu pro nízko a středně kvalifikované zaměstnance, aby se zkrátila doba k přijetí do zaměstnání. Situace je alarmující, protože firmy jsou nuceny odmítat zakázky nejen tuzemské, ale i zahraniční, což poškozuje dobré jméno firem i ČR. Nejedná se pouze o pozice s minimálními mzdami, ale často i se mzdami nad průměrnou mzdou (kolem 30 tisíc plus). Chybí nízko i vysoce kvalifikované profese.
  • Samozřejmě v delším období je nutné vnímat trendy v ekonomice a cíle ČR (Průmysl 4.0, snaha o produkci s vyšší přidanou hodnotou) a investice tímto směrem podporovat, zejména tvorbou podmínek. Již nyní ale chybí technicky kvalifikovaní zaměstnanci a struktura je nevyhovující, je zde tedy riziko bariéry i do budoucna. Bez těchto profesí těžko nalákáme další investory s vyšší přidanou hodnotou, již nyní je mezi firmami o tyto pozice boj. 
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět