Zaměstnávání válečných veteránů - praktické informace pro firmy

Hledání kvalitních zaměstnanců se pro firmy stává čím dál náročnějším úkolem. Svaz průmyslu a dopravy ČR nyní navázal spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, protože vojáci odcházející do civilu, jsou zajímavými posilami pro naše firmy.


Naše republika i samotný Svaz si v roce 2018 připomněli sté výročí svého vzniku. Je tedy na místě, že právě při výročí vzniku samostatného Československa se navazuje spolupráce mezi Svazem a vojáky. Jak průmysl, tak armáda patří k historickým pilířům, o které se opíral vznik a rozvoj Československa.

Svaz navázal v uplynulých měsících dialog s Odborem péče o válečné veterány ministerstva obrany České republiky o možnosti usnadnění vstupu veteránů na pracovní trh a zjednodušení orientace se na něm. V rámci evropských průmyslových svazů navazujeme například na naši sesterskou organizaci v Itálii, která obdobnou spolupráci udržuje již po mnoho let.

Odbor péče o válečné veterány ministrestva obrany má v evidenci celkem 14 000 novodobých válečných veteránů. V rámci přirozené obměny odcházejí dvakrát ročně do civilu řádově stovky lidí.

Bývalí vojáci splňují řadu klíčových požadavků zaměstnavatelů. Mají disciplínu, ochotu se učit novým věcem, schopnost práce v týmu i samostatného rozhodování. Jsou zvyklí být v situacích, ve kterých jsou pod tlakem. Velkou výhodou pro trh práce pak je skutečnost, že v rámci plnění spojeneckých závazků ovládá podstatná část vojáků na velmi dobré úrovni angličtinu.

Spolupráce mezi Svazem a ministerstvem bude stát na dvou pilířích. V tom prvním chceme zprostředkovat přes weby Svazu a ministerstva vojákům přístup k nabídkám volných pracovních míst. V druhém pak budou prostřednictvím Svazu firmy dvakrát ročně kontaktovány s regionálně strukturovaným přehledem lidí opouštějících jednotlivé útvary, aby firmy mohly s předstihem kontaktovat potencionální posily do svých týmů.

„Spolupráce při zaměstnávání vojáků je u našich partnerských organizací již zavedená. Jsem rádi, že i Svaz může pomoci s jejich uplatněním po odchodu do civilu“, říká generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová.

Na koho se obrátit a kde najít další informace?

Firmám, které mají zájem o informování vojáků o nabídce zaměstnání, poskytne bližší informace Petr Holica ze Sekce regionálních zastoupení Svazu, který je za koordinaci spolupráce s ministerstvem obrany za Svaz zodpovědný (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,  tel: 733 643 510).

Svaz průmyslu a dopravy ČR je reprezentantem rozhodující části české ekonomiky, ve své členské databázi eviduje přes 11 000 firem.

Pokud máte zájem o další informace o problematice podpory válečných veteránů, naleznete je na stránkách Ministerstva obrany ČR Odboru péče o válečné veterány

Gbelec Ondřej
/
kategorie Právní infoservis
zpět