Nouzový stav zatím do 23. prosince

Kabinet na mimořádném čtvrtečním jednání potvrdil, že nouzový stav bude v Česku platit do 23. prosince. Ministři upravili také nařízení týkající se prodeje alkoholu, kdy podle současné podoby nebylo možné prodat ani pivo v PET láhvi s sebou domů. To je už opět možné.

Usnesení vlády České republiky ze dne10. prosince 2020:

  • č.1294 o prodloužení nouzového stavu vsouvislosti sepidemií viru SARS CoV-2 k nahlédnutí zde
  • č. 1295 o změně krizových opatření k nahlédnutí zde

Uvažuje se o opětovném lockdownu
Situace s pandemií koronaviru se krátce po znovuotevření obchodů, škol, restaurací a služeb dramatizuje, a tak vláda uvažuje , že se už příští týden vrátíme k opětovnému lockdownu, do 4 stupně epidemického systému PES. Vrátíme se tak k přísným opatřeným omezující ekonomiku a pohyb obyvatel. Opatření budou upravena tak, aby mohly zůstat otevřené i malé obchody, a nebyly tak znevýhodněné oproti supermarketům.

Na dnešním jednání vlády přitom padlo jako termín, od kterého mají nová opatření platit, hned příští úterý. Uzavřít by se tedy měly například restaurace.

Omezení se pravděpodobně nevyhnou ani školy. Ministr školství už také po jednání vlády oznámil, že zváží prodloužení vánočních prázdnin. Jednalo by se o pracovní dny v týdnu před Štědrým dnem. Děti by případně šly do školy naposledy v pátek 18. prosince.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Právní infoservis
zpět