Vláda prodloužila platnost stávajících postupů u pracovnělékařských prohlídek a posudků

Vláda 18. ledna 2021 přijala Usnesení č.54, kterým v oblasti pracovnělékařských prohlídek a posudků prodloužila platnost současného postupu v době nouzového stavu, tj. nahrazení vstupní prohlídky u 1. a 2. rizikové kategorie prací čestným prohlášením, výjimku z provádění periodických lékařských prohlídek, včetně období platnosti tohoto postupu po ukončení nouzového stavu.

Detaily v Usnesení vlády ČR č. 54 o přijetí krizového opatření.

Vyjádření k výjimce z provádění periodických lékařských prohlídek vyplývající z usnesení vlády č. 54 ze dne 18. ledna 2021.

Výjimka se netýká periodických pracovnělékařských prohlídek (v některých právních předpisech označovaných jako pravidelné) podle jiných právních předpisů.

Těmito jinými právními předpisy jsou např.:

  • zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), který se týká zejména řidičů, u nichž je řízení motorového vozidla sjednáno jako druh práce v pracovní smlouvě,
  • dále zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání,
  • zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,
  • vyhláška č. 101/1995 Sb., kterou se vydává Řád pro zdravotní a odbornou způsobilost osob při provozování dráhy a drážní dopravy,
  • nařízení vlády č. 352/2003 Sb., o posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců jednotek hasičských záchranných sborů podniků a členů jednotek dobrovolných hasičů obcí nebo podniků,
  • a vyhláška č. 271/2012 Sb., o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, nelékařského zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka, obsahu lékařských prohlídek a náležitostech lékařského posudku (vyhláška o zdravotní způsobilosti zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka).
Periodické lékařské prohlídky u zaměstnanců dle zvláštních právních předpisů musí být i nadále prováděny ve lhůtách a s obsahem podle těchto právních předpisů.

Výjimka z usnesení vlády č. 54 se na ně nevztahuje.

Vyjádření v celém znění najdete zde.
kategorie Právní infoservis
zpět