Novinky v insolvenčním řízení

Novela insolvenčního zákona (č. 294/2013 Sb.), která nabude účinnosti 1.1.2014, přináší změny vyvolané požadavky praxe, judikaturou a vazbou na nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.



Pokud jde o změny vynucené rekodifikací soukromého práva, jde především o reakci na změnu terminologie a nové právní instituty, ale vše jde řešit výkladem, takže zásahy nejsou nijak velké. Z řady změn, které si vyžádala praxe a judikatura, uvádím ty, které považuji za zásadní.

Významnou změnou je změna způsobu určování insolvenčních správců  - správci budou nově vybíráni podle předem daného pořadí (§§ 25 a 35 insolvenčního zákona).  Zpřísnění kvalifikace správců přináší novela do zákona o insolvenčních správcích a nová jsou i pravidla pro odměňování insolvenčních správců.

Věřitelé

Novinkou je možnost věřitele prolomit závaznou lhůtu k podávání přihlášek pohledávek, pokud ji zmeškal z omluvitelných důvodů. Na žádost věřitele rozhoduje insolvenční soud a platí se paušální náhrada nákladů ve výši 5.000 Kč.

Novela dále zpřesňuje výčet, kdy nelze věřiteli uložit sankci za neoprávněně přihlášenou pohledávku (§§ 178 a 179 insolvenčního zákona).

U zajištěných věřitelů dochází k zpřesnění postupu zajištěných věřitelů při udílení pokynů směřujících ke správě či zpeněžení majetku, jde-li o majetek, který zajišťuje pohledávku více věřitelů současně, a dále k posílení postavení zajištěných věřitelů (§ 293 insolvenčního zákona). Zajištění věřitelé nově rozhodují o prodeji majetku sloužícího k zajištění  pohledávek samostatně. Věřitelský výbor a insolvenční soud rozhodují pouze v případě, že zajištěný věřitel pokyn nedal.

Další změnou je zvýšení kvóra potřebného pro přenesení pravomoci věřitelského výboru na schůzi věřitelů.



Přesnější a jednoznačnější vymezení souběhu výkonu rozhodnutí (exekuce) a insolvenčního řízení přináší nové znění § 109 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona.

Prohlášení úpadku má za následek přerušení stávajících řízení o pohledávkách týkajících se majetkové podstaty.



Dvě novinky má institut oddlužení – nově může o oddlužení žádat i fyzická osoba, která je podnikatelem, za předpokladu, že její dluhy nejsou jen z podnikání, a dále se nově zavádí možnost společného oddlužení manželů.

U reorganizace dochází ke snížení limitů na roční obrat a počet zaměstnanců pro zahájení reorganizace na návrh dlužníka bez souhlasu věřitelů

Jitka Hlaváčková

sekce změstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět