Nový rok přinese společnou úpravu rejstříků

Zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob zavede od 1. ledna 2014 společnou úpravu pro rejstříky obchodní, spolkový, nadační, ústavů, společenství vlastníků jednotek a obecně prospěšných společností.


Zákon 304/2013 Sb. tak sjednocuje dosud roztříštěnou právní úpravu a měl by přinést zrychlení zápisů do veřejných rejstříků a snížení administrativní zátěže.  Tam, kde bude třeba, stanoví odchylky pro různé formy právnických osob. Do podnikové praxe přináší mimo jiné tyto novinky:

 Návrh na zápis lze podat v listinné i elektronické podobě. V té musí být podepsán uznávaným elektronickým podpisem nebo zaslán prostřednictvím datové schránky osoby, která návrh na zápis podává.

 Okruh skutečnosti, které se do obchodního rejstříku zapisují, se rozšiřuje. Například u společnosti s ručením omezeným se zapisuje druh obchodního podílu a s ním i popis práv a povinností s ním spojených. Dále se nově zapisuje adresa bydliště statutárního orgánu, společníka společnosti s ručením omezeným, popř. jediného akcionáře akciové společnosti, liší-li se od místa trvalého pobytu,

 Úprava lhůty pro rozhodnutí o návrhu na zápis a jeho provedení. Nadále platí, že rejstříkový soud provede zápis nebo rozhodne o návrhu ve lhůtě stanovené jiným zákonem, jinak nejpozději do pěti pracovních dnů, avšak např. v případě návrhu na zápis přeměny právnických osob tak učiní bez zbytečného odkladu. Z tohoto lze dovodit, že se zápisu přeměny již nelze domáhat fikcí zápisu po uplynutí lhůty pěti pracovních dní.

Soud provede zápis, aniž by o tom vydal rozhodnutí (tzv. přímý zápis) v případech, kdy mají navrhované zapisované skutečnosti podklad v přiloženém notářském zápisu. Nově mohou být tedy takto zapsány i skutečnosti, u nichž jsou vznik, změna nebo zánik podmíněny zápisem do rejstříku.

 Zápis notářem.  Absolutní novinkou je to, že notář může provést přímý zápis (on line) do obchodního rejstříku v těch případech, kdy mají zapisované skutečnosti podklad v notářském zápisu a kdy byly notáři předloženy všechny listiny, které je třeba pro zápis do rejstříku nebo pro založení do sbírky listin doložit a osoba oprávněná k podání návrhu na zápis o to požádá. K zápisu do obchodního rejstříku je oprávněn pouze ten notář, jenž sepsal podkladový notářský zápis (tj. notářský zápis pro zápis do veřejného rejstříku nebo o rozhodnutí orgánu právnické osob), nebo případně všechny existující podkladové notářské zápisy a notářské zápisy o osvědčení (osvědčuje právní jednání uskutečněná po tom právním jednání, o kterém je podkladový notářský zápis). Zápis notářem přináší několik výhod, z nichž nejvýraznější bude zřejmě zrychlení rejstříkové agendy, protože nebude nutno sepisovat formulář, veškeré listiny jsou předkládány přímo notáři, který si ihned vyžádá jejich případné doplnění (nedochází tudíž k zasílání výzev soudem a následnému prodlužování lhůt pro zápis do rejstříku). Kromě toho má notář přístup do veřejného rejstříku odkudkoliv, čili není nutno podávat návrh na místně příslušném pro daný rejstříkový soud. Služba u notáře bude zpoplatněna, ale zápis prostřednictvím notáře nebude povinností ale volbou.

Jitka Hlaváčková

sekce zaměstnavatelská

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět