Frentech Aerospace je Firmou roku 2017

Frentech Aerospace Firma roku 2017 web

Na včerejším slavnostním vyhlášení výsledků soutěže Vodafone Firma roku na pražském Žofíně převzal Pavel Sobotka, jednatel společnosti Frentech Aerospace s.r.o., cenu pro vítěze letošního ročníku. Firma dodává díly a mechanismy pro evropské i neevropské vesmírné projekty či mise a řadu let funguje jako dodavatel pro přední světové výrobce v leteckém průmyslu. Právě kosmický průmysl přitom platí za jedno z odvětví, kde dochází k rozvoji těch nejmodernějších technologií a produkci s významnou přidanou hodnotou. 

„Frentech Aerospace v České republice vesmírný průmysl jako sektor průmyslu zakládal a patří mezi několik málo společností u nás, které se v tomto odvětví dokážou ve světě prosadit. K jejímu ocenění v soutěži jí jménem celého našeho Svazu srdečně gratuluji. Těší nás, že takto úspěšná společnost patří mezi naše členy,“ komentoval vítězství členské firmy prezident SP ČR Jaroslav Hanák.  

Firma byla založena v roce 1994 a původně se firma chtěla uplatnit v segmentu lékařské a přístrojové techniky. Již v roce 1997 se ale vydala současným směrem, začala s prvními dodávkami dílů pro výrobce letadel. Dnes prakticky nenajdete žádný Airbus, ve kterém by nebyly díly od „Frentechu“. Přibližně čtvrtinu výroby pak tvoří právě součástky vesmírných satelitů a dalších dílů či mechanismů jak pro vědecké mise, tak i pro komerční vesmírné projekty. Frentech Aerospace dodává pro projekty jako je ARIANE 5, vesmírné mise jako jsou ExoMars 2016 a 2020. Jejich moduly přistály na Marsu, firemní subsystemy poletí k Jupiteru a dodali asi 1,5 miliónu dílů pro všechna letadla Airbus. Společnost přitom spolupracuje s těmi nejznámějšími firmami a organizacemi v oboru (Airbus, Safran, Thales, Alenia Space, ESA, ESO, Honeywell) ve Francii, v Německu, ve Španělsku, Itálii, Rakousku a USA.

V každé z těchto aktivit musí firma tvrdě soutěžit se zahraniční konkurencí a stále přicházet s novými řešeními. Především tento faktor asi nejvíce zohlednila porota celostátního finále soutěže Vodafone Firma roku 2017 a Frentechu v klání s dalšími 13 finalisty, vítězi krajských kol, udělila nejvyšší ocenění. Jedním z konkurentů Frentechu mezi superfinalisty byla přitom i další členská firma Svazu působící rovněž v leteckém průmyslu – zlínský výrobce Ray Service, a.s.. A do třetice úspěch našeho člena působícího v leteckém průmyslu – vítězem kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2017 se stala První brněnská strojírna Velká Bíteš. Toto ocenění je udělováno firmě, která se příkladně stará o své zaměstnance, životní prostředí a rozvoj regionu. Letošní ročník prestižní soutěže se ostatně neobešel bez podpory SP ČR i v jiném ohledu. Zástupci Svazu se kromě zajímavých tipů na nominace soutěžících firem spolupodílejí na rozhodování odborné poroty, a to jak v rámci jednotlivých krajských kol, tak i v celostátním finále soutěže.

David Vondrák
/
kategorie Z členské základny
zpět