Naplňování principů duálního systému vzdělávání v ČR je možné

Naprostá většina strojírenských firem se potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Není žádným tajemstvím, že firmy mají zájem o absolventy a studenty technických oborů a že mnohé se podílejí také na jejich odborné přípravě. Diskutovaný model duálního vzdělávání se uplatňuje i v českých firmách, byť oproti tomu německému spíše staví na jistých klíčových prvcích. Kromě průkopníků, kteří systém podrobují ověřování v rámci pilotních projektů s cílem následného sdílení dobré praxe, však existují i firmy, které z německého duálního systému převzaly prvky, jež jsou aplikovatelné i v českém systému školství, a tyto principy se snaží uplatňovat již řadu let.

Mezi takové firmy patří i výrobní firma Mubea v Prostějově, která se zaměřuje na špičkovou výrobu pro automobilový průmysl. Osobně se o tom přesvědčil i regionální zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR pro Olomoucký kraj.

„Podílet se na výchově a vzdělávání mladých lidí je pro nás i záležitostí prestiže a dobrého jména,“ říká na úvod manažerka pro rozvoj a vzdělávání Kateřina Krausová a dodává: „V Prostějově jsme zařídili vlastní vzdělávací středisko, vybavili jej a v současné době spolupracujeme s 12 odbornými školami a učilišti v regionu a odbornou praxi tak zajišťujeme pro celkem asi 150 žáků a studentů z těchto škol. Kromě snahy o zajištění odborných činností podle školních vzdělávacích programů se studenti seznamují i s našimi technologiemi, které pro ně v rámci běžného studia nejsou dostupné. Navíc se studenti ještě seznámí se standardy typickými pro automobilový průmysl jako jsou normy a standardy kvality nebo podniková ekologie. Nově připravujeme i školení principů štíhlé výroby.“

Zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR Richard Koubek měl po přivítání a úvodní diskuzi s jednatelem společnosti Miroslavem Mikulou možnost prohlédnout si odborné vybavení střediska, kde je kromě standardního strojírenského vybavení i svářecí stanoviště a výukové pracoviště pro hydrauliku a pneumatiku. Studenti mají také možnost vyzkoušet si na malé programovací stanici i základní principy programování strojů a zařízení.

Velkým přínosem je průběžná praxe na provozech firmy, která pro studenty představuje další velkou výhodu. Studenti se mimo firemních technologií seznamují i s běžným chodem firmy, učí se chápat výrobní procesy a učí se základním pracovním návykům. Pozitivní roli jistě hraje i finanční podpora a další benefity, které studenti čerpají již v průběhu studia. Přechod ze školy do pracovního života je tak pro ně méně náročný a start v zaměstnání není plný stresu, protože jdou do známého prostředí.

Mubea je rodinná německá firma s více jak stoletou tradicí a globální působností. Prostějovský závod s 1300 zaměstnanci se řadí mezi nejvýznamnější v rámci celého koncernu. Vyvíjí a vyrábí komponenty pro všechny významné světové výrobce automobilů. V Prostějově vyrábí stabilizátory a nápravové pružiny technologií tváření za studena. Díky specifickému know-how zaměřenému na snižování hmotnosti automobilů dokáže vyrábět high-tech produkty s vysokou přidanou hodnotou, které splňují i ty nejnáročnější požadavky zákazníků a současně snižují emise CO2 a chrání životní prostředí. Součástí podniku je kromě moderně vybavené učňovské dílny i vlastní inženýrské centrum, které zastřešuje spolupráci s univerzitami a vysokými školami. Mubea je členskou firmou SP ČR.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Z členské základny
zpět