Valná hromada Svazu dopravy ČR

Svaz dopravy ČR si na dnešní valné hromadě volil nové hlavní představitele. Prezidentem byl opět zvolen Jaroslav Hanák (FTL), který SD ČR povede spolu se čtyřmi viceprezidenty. Viceprezidenti Miloslav Černý (České přístavy), Miroslava Němec (Správa a údržba silnic Pardubického kraje) a Michal Štěpán (České dráhy) byli opětovně zvoleni. Kromě nich se viceprezidentem stal i Jiří Svoboda ze Správy železniční a dopravní cesty. Předsedou dozorčí rady se nově stal Karel Havel z ČSAD Česká Lípa.

Svaz dopravy ČR se na své valné hromadě usnesl na tom, že mezi prioritami bude mimo jiné vynětí všech druhů dopravy z působnosti směrnice o vysílání pracovníků, její aplikace by zásadně znevýhodnila konkurenceschopnost českých dopravců v zahraničí. Prioritami je dále prosazování novely zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby a komplexní rekodifikace stavební legislativy, s čímž souhlasí i ministr dopravy Dan Ťok.

„Jsme rádi, že si zákonodárci napříč politickým spektrem uvědomují, že pomalý rozvoj klíčové infrastruktury je významnou brzdou české ekonomiky. Proto má předložený poslanecký návrh novely naši podporu,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a znovuzvolený prezident Svazu dopravy ČR.

V samotné infrastruktuře je kromě dokončení dálniční sítě prioritou i výstavba plavebních stupňů Přelouč a Děčín. SD ČR vnímá jako důležité také vybudování nové paralelní dráhy na Letišti Václava Havla, která je zásadní pro další rozvoj letiště. Letiště je přitom připravené financovat výstavbu z vlastních zdrojů.

Pohled ministra dopravy
Na valné hromadě vystoupil i ministr dopravy Dan Ťok, který se také vyjádřil k probíraným tématům. Souhlasil s tím, že směrnici o vysílání pracovníků vztahovat na dopravu a v tomto směru bude hájit pozici ČR při vyjednávání v Bruselu. Pochválil dopravní firmy, které v Evropě o změnách odborně jednají. Upozornil také na fakt, že při prvních kontrolách ze strany ministerstva se zjistilo, že někteří zahraniční dopravci nedodržují ani stávající legislativu, pozornost se proto nesmí soustředit pouze na nové členské státy.

Ministerstvo dopravy bude hledat peníze na financování údržby a oprav silnic II. a III. třídy pro letošní rok a pro roky další chce usilovat o dlouhodobé systémové řešení financování. Plánované slevy na jízdném se údajně nebudou vztahovat na městskou hromadnou dopravu. Ministr Ťok připustil, že se státu nedaří prosadit veřejný zájem vodní dopravy a je zejména na MD, aby se tato situace začala daleko více řešit.

Na jednání Valné hromady SD ČR vystoupili i zástupci MPSV, ITS Nationals či Odborového svazu dopravy.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Z členské základny
zpět