Brose otevřelo nové Středisko praktické výuky

Společnost Brose CZ, která se specializuje na mechatronické systémy pro automobilový průmysl a dodává díly řadě světových automobilových značek, otevřela za účasti hejtmana MSK, prof. Ivo Vondráka, generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy Ing. Dagmar Kuchtové a experta Moravskoslezského paktu zaměstnanosti Ing. Petra Czekaje středisko praktické výuky. Firma se zapojila do společného projektu Moravskoslezského kraje, Svazu průmyslu a dopravy a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, který se týká zavádění programu s prvky duálního vzdělávání.

IMG 5045

Moderně vybavené středisko firma vybudovala ve svém kopřivnickém závodě, aby si zajistila absolventy v současné době nevyučovaných oborů, jako například Mechatronik. „Coby jeden z vedoucích závodů ve skupině Brose využíváme dnes více než 250 robotů a disponujeme vysokou mírou automatizace. Vlastním zaměstnancům již dlouho poskytujeme mnoho příležitostí k dalšímu rozvoji, zároveň jsme pro jejich děti od 1 do 15let vybudovali vzdělávací a volnočasové zařízení Brose Kids Club. Co jsme však postrádali, byly vzdělávací programy, které by se zaměřovaly na nové moderní obory a vychovávaly tak mladé budoucí zaměstnance, kteří by nalezli uplatnění v naší firmě,“ uvedl generální ředitel Brose CZ, Niclas Pfüller.

V současné době v rámci programu firma zaučuje celkem 11 žáků ve dvou ročnících, při naplnění celkové kapacity bude od příštího školního roku takto Brose CZ vzdělávat ve třech ročnících až 18 žáků. Rekonstrukce prostor a vybavení moderním zařízením si vyžádala investici ve výši více než 10 milionů Kč. „Pro výuku ve Středisku praktické výuky jsme připravili obor elektrikář-mechatronik. Jeho náplň kombinuje potřeby firmy a nabídku oborů vyučovaných na spolupracujících školách,“ uvedl personální ředitel Brose CZ, Petr Kulík. Na projektu firma spolupracuje již se třemi školami v Moravskoslezském i Zlínském kraji: Vítkovickou střední průmyslovou školou v Ostravě, rožnovskou Střední školou informatiky, elektrotechniky a řemesel a Gymnáziem a Střední průmyslovou školou elektrotechniky a informatiky ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Od projektu si slibujeme zajištění dostatečného počtu pracovníků s kvalifikací v oboru mechatronik. Středisko budeme zároveň využívat k dalšímu prohlubování znalostí a rozvíjení kvalifikace našich současných zaměstnanců,“ dodává Petr Kulík.

„Na počátku byla vize. Po diskuzích a benchmarkingu jsme se rozhodli s projektem začít. Našli jsme správné zaměstnance, skvělé partnery ve spolupracujících školách a cítili velkou podporu od Moravskoslezského kraje, Svazu průmyslu a dopravy a Moravskoslezského paktu zaměstnanosti. Podařilo se nám přesvědčit rodiče, že námi nabízené obory mají větší uplatnění, než tradiční obory a nakonec jsme do tohoto moderního vzdělávacího zařízení investovali více než10 milionů korun,“ dodal Niclas Pfüller.

 

Otevření Střediska praktické výuky Brose 2019

5 fotografií Vstupte
Tereza Řezníčková
/
kategorie Z členské základny
zpět