Stát počítá s rozvojem obnovitelných zdrojů. Ale v jakém rozsahu?


SOLAR konefernce 2019

Kontroly překompenzace, aukce pro solární elektrárny, kontroly státních orgánů a dopady chystané novely energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie na solární sektor. Tato témata budou hýbat diskuzí zástupců jednotlivých úřadů v rámci dubnové konference „Solární energie a akumulace v ČR.“ Akce, na kterou se do Prahy sjedou energetičtí experti z ČR i zahraničí, je tradičně zaměřena na aktuální situaci v oblasti české a evropské legislativy, nejnovější trendy moderní energetiky názory na budoucí energetický mix, kompetence úřadů, akumulaci energie, digitalizaci nebo elektromobilitu.

Program a registrace na konferenci zde.

Dne 16. dubna se v jednom panelu setkají zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) a Státní energetické inspekce (SEI). O činnosti ERÚ promluví Vladimír Vlk, člen Rady ERÚ. Kontroly překompenzace a novinky z novely zákona o POZE představí Ladislav Havel, ředitel Odboru elektroenergetiky MPO a na cenové kontroly v oblasti podporovaných zdrojů energie se zaměří Pavel Gebauer ze Státní energetické inspekce. Legislativní rámec a dopady na solární sektor přiblíží právní experti Pavel Doucha a Josef Fiřt.

Ministerstvo průmyslu nepočítá v připravované novele zákona o podporovaných zdrojích energie s podporou solárních systémů formou aukcí. Energetický regulační úřad i Státní energetická inspekce letos zahájily cenové kontroly podporovaných zdrojů energie, které jsou první od roku 2016, kdy byl novelizován energetický zákon. Kvůli nejasné dělbě kompetencí mezi oběma úřady od roku 2016 kontroly nevykonával žádný z nich. Už to, že se na konferenci setkají v jednom bloku zástupci klíčových úřadů, naznačuje velmi zajímavou diskuzi,“ říká Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Z členské základny
zpět