Proč se moderní sklad neobejde bez WMS mobilních terminálů

Moderní technologie významně zjednodušují a zrychlují chod skladů. Co bylo třeba řešit papírováním, tabulkami a složitými procesy, je často snadno a rychle vyřízeno automaticky za pomoci mobilního terminálu. V praxi to znamená nejen dokonalý pořádek ve skladu i dokumentech, ale také efektivní organizaci práce, více odbavených položek a minimum chyb. Informační systém v kombinaci s mobilními terminály představují citelnou pomoc pro pracovníky skladů i manažery a dlouho vzývanou úlevu od papírování a zbytečné, neefektivní práce.

Základem mobilních skladových systémů jsou mobilní terminály fungující jako čtečky čárových kódů na skladových položkách. Díky online propojení s informačním systémem jsou veškeré potřebné informace ihned a v reálném čase dostupné skladníkům i managementu.

Přímé propojení s informačním systémem také znamená, že příjem, výdej i manipulace jsou na obou stranách – tedy ve skladu i v systému – přehledné a snadno kontrolovatelné. To samozřejmě zásadním způsobem zrychluje nejen samotnou práci ve skladu, ale také optimalizaci nákupu a prodeje, pohyb položek i obsluhy po skladu či nepopulární inventury.

Co ocení manažeři

Sklad je složitý organismus, jehož bezchybný chod vyžaduje důsledné a informované řízení – od nákupu po expedici, od delegaci práce po sledování její efektivity – každá chyba může znamenat prostoj či ztrátu.

Mobilní skladové systémy umožňují manažerům udržet si potřebný přehled o dění ve skladu i zásobách a nabízí také pokročilé možnosti řízení práce. Lze určovat pořadí zakázek, navrhovat frontu práce nebo požadovaná schémata pohybu zboží i osob po skladu (např. vyskladnění podle stáří zboží či jiných kritérií dle potřeby), stanovit odpovědnost za plnění úkolů, kontrolovat jejich časovou náročnost a sledovat výkon jednotlivých pracovníků či celých týmů.

Veškeré informace jsou díky online propojení s informačním systémem vždy aktuální, stejně jako související doklady – příjemky, dodací listy, faktury i skladové karty – navíc kdykoliv dostupné a dohledatelné na jednom místě.

S lepším přehledem o skladu souvisí také lepší plánování nákupu a prodeje i maximální využití skladových prostor a snadné vyskladňování. Jinými slovy – žádné ležáky, vždy dostatek zboží, rychle vyřízené objednávky a spokojení zákazníci, to vše automaticky a bez složitého nastavování.

Usnadnění práce pro skladníky

Mobilní terminál slouží jako zdroj veškerých informací, které skladník potřebuje pro svou práci přímo v terénu, aniž by musel neustále vyhledávat informace, opakovaně kontrolovat údaje, vyplňovat tabulky či odbíhat od rozdělané práce k počítači. Práce ve skladu je tak rychlejší a automatizace významně snižuje riziko chyb.

Skladník vidí, jaká práce jej čeká a bez dalších prostojů může bezchybně odbavovat zadané úkoly, může vyhledat informace o zboží i skladových pozicích. Mobilní terminál jednoduše jedním pípnutím vyřeší příjem a naskladnění, a dokonce navrhne vhodnou polohu zboží ve skladu. Při vyskladnění terminál napovídá, kde najít zboží k expedici a jak co nejrychleji sestavit celou zásilku.

Vyspělé mobilní terminály mohou zároveň ihned na místě tisknout potřebné štítky a lze je propojit také se systémem pro expedici a logistiku.

Jaké řešení vybrat

Propojení informačního systému a WMS mobilních terminálů od jednoho dodavatele nabízí společnost ABRA Software. Moderní řešení fungující v prostředí OS Android přináší širokou škálu podporovaných hardwarových zařízení. Aplikace v terminálu pracuje v reálném čase se stejnými daty jako informační systém ABRA Gen. Data o skladových pohybech se tak do systému dostávají bezprostředně po vykonání operace, díky čemuž získáte skutečně on-line přehled o skladových zásobách.

kategorie Z členské základny
zpět