Brose přijímá opatření k zajištění zaměstnanosti

Dodavatel automobilového průmyslu Brose na konci března z velké části zastavuje výrobu ve většině svých evropských poboček. Společnost reaguje na dramatický pokles objednávek v důsledku přerušení výroby u většiny svých zákazníků. Cílem těchto opatření je omezit hospodářské škody způsobené krizí kvůli koronaviru.

Společnost Brose CZ aktivovala plán částečné odstávky 90 % kapacit v obou výrobních lokacích pro následující 2-4 týdny a týden celkové odstávky. Společnost bude nadále sledovat dynamickou situaci a vyhodnocovat své možnosti, které jsou závislé na zadáních od zákazníků.

„Jsme součástí dodavatelského řetězce a musíme reagovat na požadavky našich zákazníků. Pandemie koronaviru nutí většinu našich zákazníků (velké automobilky) zastavovat či alespoň snižovat výrobu, neboť prodej aut se s uzavřením prodejen zastavil. Zákazníci tedy ruší své objednávky a my jsme také nuceni výrobu omezit,“ uvedl k opatření generální ředitel Brose CZ Niclas Pfüller.

Po dobu odstávky mohou zaměstnanci čerpat náhradní volno či dovolenou a zajistit si tak 100% příjmu, nebo v rámci překážky na straně zaměstnavatele pobírat náhradu mzdy ve výši 65% průměrné mzdy. Zůstane-li tedy zaměstnanec následujících 5 týdnů doma, může v průměru obdržet vice než 86% průměrné mzdy.

„Propouštění zaměstnanců je pro nás, coby zodpovědného zaměstnavatele, až ta poslední možnost. S ohledem na aktuální vývoj to samozřejmě do střednědobé budoucnosti nemůžeme vyloučit. Kmenoví zaměstnanci však v tuto chvíli zůstávají. Situaci budeme i v následujících týdnech pečlivě monitorovat a vyhodnocovat,“ dodal Niclas Pfüller.

V Německu se výkonná správní rada společnosti Brose a odbory dohodly, že ve všech německých lokacích se výroba minimálně do 19. dubna z velké části zastaví. Dohody o vyjednáváních zahrnují krátkodobou práci tzv. Kurzarbeit a dočasné odstávky, které budou prováděny individuálně u jednotlivých lokací od 27. března. Společnost bude pokračovat v práci na několika projektech pro zajištění budoucnosti. Mnoho zákazníků plánuje znovu zahájit výrobu do poloviny dubna.

„Situace je vážná. Přijímáme nezbytná opatření, abychom zachránili pracovní místa a omezili finanční dopady krize,“ zdůrazňuje Ulrich Schrickel, generální ředitel Brose Group. „Akcionáři a správní rada chtějí poděkovat všem zaměstnancům, kteří pracují na zajištění dodávek zejména do Číny, Mexika a USA, kteří pokračují v důležitých projektech a zajišťují základní procesy v naší firmě.“

V Severní Americe podnikla Brose opatření sloužící k ochraně zaměstnanců. Mezi ně patří práce z domova a práce na směny i v kancelářích. Výroba v Číně se opět rozjela.
kategorie Z členské základny
zpět