Unipetrol dokončil hlavní část investice do nové polyetylenové jednotky

Unipetrol dokončil hlavní část výstavby nové polyetylenové jednotky (PE3) a uvedl ji do oficiálního provozu. Zprovoznění největší petrochemické investice v historii České republiky a jednoho z nejmodernějších výrobních zařízení bude mít pozitivní dopad na rozvoj Unipetrolu i celé skupiny ORLEN, jejíž je Unipetrol součástí. Polyetylen má široké využití například v kosmetickém a stavebním průmyslu nebo ve výrobě chemických výrobků pro domácnosti.

Do ostrého provozu byla uvedena zařízení vyrábějící přírodní polyetylen (tzv. Natural Line), což umožnuje Unipetrolu využití plné výrobní kapacity k výrobě pokročilých typů přírodního polyetylenu. Provozní zkouška a převzetí výrobní části, kde vzniká černý polyetylen (tzv. Black Line), se uskuteční po zrušení omezení týkajících se šíření koronaviru.

„Posilujeme naši pozici v petrochemickém průmyslu, který bude v následujících letech hrát stále důležitější roli. Nová polyetylenová jednotka je největší investicí v chemickém průmyslu v dějinách České republiky. Roční produkce nové polyetylenové jednotky dosáhne 270 tisíc tun nejmodernějšího vysoko hustotního polyetylenového granulátu,“ říká Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Unipetrol.

Unipetrol PE3 mala

Nová polyetylenová jednotka PE3 nahradí dosavadní jednotku PE1. Zároveň bude pokračovat provoz polyetylenové jednotky PE2 s ročním výkonem na úrovni 200 tisíc tun. Celková výrobní kapacita litvínovského petrochemického závodu tak stoupne z 320 na 470 tisíc tun polyetylenu ročně. Celkové investiční náklady jsou plánovány ve výši cca 9,6 miliardy korun.

Investice umožní hlubší integraci petrochemické a rafinérské výroby nejen v rámci samotné skupiny Unipetrol, ale celé kapitálové skupiny PKN ORLEN. Unipetrol bude moci díky novým technologiím rozšířit své aktivity do nových tržních segmentů a zvýší tak svou konkurenceschopnost v petrochemickém průmyslu na národní i mezinárodní úrovni.

kategorie Z členské základny
zpět