Anti-Covid se zrodil v laboratořích Skupiny ČEZ


CEZ distribuce Anti Covid2 1Až do konce nouzového stavu bude Skupina ČEZ dodávat pražské Thomayerově nemocnici desinfekci na ruce, která vznikla v jejích laboratořích v Elektrárně Ledvice a následně získala i potřebou certifikaci pro výrobu účinného a pro zdraví nezávadného výrobku. Nemocnice patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Denně tak potřebuje až 100 litrů desinfekčního prostředku, zásoby mívá však jen vždy na pár dnů.

Thomayerovu nemocnici Skupina ČEZ podporuje dlouhodobě. „Prostřednictvím Nadace ČEZ jí od roku 2008 každoročně přispíváme zejména na přístrojové vybavení. Celková částka pomoci již dosáhla bezmála 9 a půl milionu korun. Naposledy to byla částka 1 570 000 korun na koupi infekční sanitky pro převoz COVID 19 pozitivních pacientů,“ uvedla členka představenstva ČEZ a členka dozorčí rady Nadace ČEZ Michaela Chaloupková. Podle vedoucího odboru chemické režimy v Elektrárně Ledvice Richarda Seydla dodají týdně nemocnici 700 litrů Anti-Covidu. „První dodávka 15 kanystrů je expedována právě dnes 15. dubna,“ říká Richard Seydl. „Těší nás, že můžeme přispět takto významné nemocnici. Desinfekci pro ni nejen vyrobíme, ale i dovezeme.“

Již na počátku března se přitom sama Skupina ČEZ ocitla v situaci, kdy s ohledem na rizika šíření nákazy koronavirem, potřebovala desinfekci na ruce. Jednalo se ovšem o absolutně nedostatkové zboží, a tak se v laboratořích rozhodli ji vyrobit. Samozřejmě, že hned na začátku vyvstaly dvě otázky: Dokáží si energetici sami desinfekci vyrobit? A bude vůbec účinná a zároveň bezpečná?

„Pracovali jsme podle schválené receptury Světové zdravotnické organizace WHO. Nevěděli jsme ovšem, jak účinný prostředek to bude. Potřebovali jsme ověřit, že neúčinkuje jen na bakterie, ale i na viry. Zvláště na malé obalené viry, jakým je i koronavirus, případně i na neobalené viry, které jsou obecně hodně odolné. Státní zdravotní ústav v Praze výrobek ověřil a Zdravotní ústav v Ostravě pak potvrdil, že náš Anti-Covid účinný je,“ dodává Richard Seydl s tím, že ověření potvrdilo ohleduplnost desinfekce k lidskému zdraví bez vedlejšího účinku dermatitidy.

Získat certifikaci na výrobu takového prostředku trvá obyčejně poměrně delší dobu než je jeden týden, často to bývá v řádu měsíců a někdy i let. Vzhledem k mimořádné situaci v souvislosti s pandemií koronaviru a možnosti alespoň někde pokrýt v České republice bílá místa s nedostatkem desinfekčních prostředků, bylo tentokráte testování účinnosti a nezávadnosti výrobku opravdu rychlou a jen týdenní záležitostí. Další týden již Skupina ČEZ nakupovala potřebné vybavení pro velkokapacitní výrobu. V průběhu třetího týdne již byl k dispozici přípravek pro 99 procent jejích výrobních lokalit. Podařilo se zadministratovat výrobu v průmyslovém měřítku, takže v současné době se desinfekce Anti-Covid vyrábí i v Elektrárně Prunéřov II.

Když je vše připraveno, výroba 1000litrového IBC kontejneru trvá asi 2 až 3 hodiny. Desinfekce musí poté ještě 72 hodin stát, aby v ní doběhly všechny chemické procesy. Teprve pak ji lze distribuovat směrem ven. „Pracujeme denně, zpočátku i o víkendech. Do výroby je zapojeno poměrně hodně lidí. Když jsme potřebovali nejvíce pomoci s přípravou a stáčením dezinfekce do obalů, zapojili se i kolegové chemici z Teplárny Trmice. Centrála nám pomáhá s částí administrativy, tiskne etikety, shání obaly a celkově z nás snímá zátěž se zajištěním prostředků pro výrobu. Já osobně se pak s vedoucím oddělení provozu chemie, technology a s mistrem chemické úpravny vod střídám při míchání a plnění do obalů. Na mě je také koordinace dopravy a příprava přepravních dokumentů podle toho, jestli přepravujeme podlimitní množství nebo podle ADR, tedy podle Evropské dohody o silniční dopravě nebezpečných věcí, kam spadá i Anti-COVID,“ uzavírá Richard Seydl.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Z členské základny
zpět