Český blockchain od Elektrotechnické asociace proniká do Asie

Společnost Advantech Co., která patří do první desítky technologických firem na Tchajwanu, začala na své cloudové platformě nabízet také první český průmyslový blockchain od Elektrotechnické asociace ElA Blockchain. Asijské firmy tím získaly přístup k využívání služby pro ověřování digitálních souborů Blockchain Notarius.

Tchajwanská společnost Advatech pro své partnery a zákazníky provozuje cloudovou platformu WISE-PaaS, na níž provozuje cloudová řešení průmyslových aplikací. Od 6.ledna 2021 je součástí této platformy také ElA blockchain.

Nabízíme zde aplikaci Blockchain Notarius, která umožňuje jednoduše ověřovat autenticitu kopie digitálního souboru. Zde je určena pro zákazníky v Asijsko-Pacifické oblasti jako sdílená služba na blockchainovém nodu, který byl k tomuto účelu zřízen v Tokiu. Blockchain Notarius je kromě češtiny k dispozici v angličtině a tchajwanské i zjednodušené čínštině. Připravuje se i japonská jazyková mutace.

Využití aplikace Blockchain Notarius, která je majitelům blockchainových nodů v České republice poskytována zdarma, si zákazníci v Asii musí předplatit. Vývojáři firmy ELA Blockchain Services integrovali ve spolupráci s R&D divizí Advantechu Blockchain Notarius do systému administrace a zpoplatnění služeb platformy.

Integrace aplikace Blockchain Notarius je pouze prvním krokem. Advantech plánuje využití ElA blockchainu v projektu Intelligent Hospital scenarios. Ochrana a verifikace autenticity medicínských dat je zvláště v Japonsku citlivou otázkou, Advantech proto reaguje vývojem vlastního řešení. Firma ELA Blockchain Services tedy připravuje pro platformu další služby, jako jsou dedikované blockchainové nody nebo privátní blockchainové kanály.

ElA blockchain i služby nyní nabízené v Asii jsou firmám v České republice bezplatně k dispozici již téměř rok. Jeden ze serverů (nodů), kde je ElA blockchain uložen, provozuje také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Je však trochu ironií, že projekt průmyslového blockchainu vzniklý v ČR a zejména pro české firmy a instituce nachází více uplatnění v Asii.

kategorie Z členské základny
zpět