V roce 2020 bylo v Česku vyrobeno více než 1,18 milionu silničních vozidel

Komplikace spojené s pandemií koronaviru zapříčinily výrazný pokles produkce vozidel v České republice. Celkově bylo v roce 2020 vyrobeno 1 186 151 všech druhů silničních vozidel (- 18,8 %). Produkce motorových vozidel se meziročně snížila na 1 159 704 kusů (- 19,2 %), podařilo se však udržet objem výroby přípojných vozidel, kterých bylo vyrobeno 26 447 ks (+ 0,8 %). Nejvýznamnější segment výroby - osobní vozidla - zaznamenal nejprudší pokles v novodobé historii a objemem produkce se vrátil na úroveň roku 2014.

„Uplynulý rok byl pro většinu společností v českém i celosvětovém autoprůmyslu velmi složitý. Všichni bez výjimky jsme byli konfrontováni se situací, která v naší novodobé historii nemá obdoby. I přes téměř pětinový pokles výroby je nutné vyzdvihnout, jakým způsobem se firmy dokázaly s danými omezeními vypořádat. Při restartu po jarních odstávkách prokázaly vysokou flexibilitu a jejich podzimní produkce pak táhla vpřed celý český průmysl. I díky tomu je celoroční pokles nakonec o něco mírnější, než jsme po vypuknutí pandemie očekávali. Obdivuhodná byla výkonnost některých tradičních výrobců v segmentech mimo osobní vozy. Ale ocenit je nutné i konkurenceschopnost výrobců osobních vozidel, zejména s přihlédnutím k výši poklesu poptávky po automobilech napříč EU téměř o čtvrtinu,“ hodnotí rok 2020 prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. „Jakkoli je před námi nadále velká nejistota ohledně dalšího epidemiologického a ekonomického vývoje, český automobilový průmysl zůstává klíčovým odvětvím tuzemského hospodářství, významným zaměstnavatelem a nakonec i štědrým přispěvatelem do státní pokladny,“ dodává Wojnar.

I přes potíže způsobené probíhající pandemií firmy autoprůmyslu nepolevují v transformačních změnách. „Výzvy v podobě snižování emisí a zvyšování bezpečnosti vozidel přinášejí o to větší tlak na zvyšování efektivity výroby. Aby si český autoprůmysl zachoval své dominantní postavení na globálním trhu, je naším společným úkolem se zástupci státu podpořit za pomoci nových národních i evropských fondů investice do rozvoje firem, digitalizace a automatizace, infrastruktury, vědy a výzkumu,“ doplňuje Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

autosap vyroba 2020

Osobní automobily

Tuzemští výrobci osobních automobilů vyrobili celkem 1 152 901 vozů, tedy o 274 662 ks méně než v roce 2019. Výroba osobních automobilů tvořila hlavní část objemu vyrobených motorových vozidel, zároveň byla ale segmentem s druhým největším meziročním poklesem. Důvodem toho byl výrazný propad poptávky na hlavních exportních trzích. Největší podíl na celkové produkci si zachovala ŠKODA AUTO s 65,0 %, následuje Hyundai s 20,7 %, třetí TPCA má podíl 14,3 %.

autosap osobni auta 2020

ŠKODA AUTO ve svých českých závodech vyrobila 749 579 automobilů, tedy o 17,4 % méně než v roce 2019. Ke zmírnění dopadů přispělo zvýšení jejího tržního podílu na trzích EU, růst odbytu v Rusku nebo Turecku. „V loňském roce vyrobila společnost ŠKODA AUTO v českých výrobních závodech přibližně 750 tisíc vozů. Toto číslo je zejména s ohledem na pětitýdenní přerušení výroby během první vlny pandemie koronaviru na jaře uplynulého roku pro automobilku velký úspěch. Všem zaměstnankyním a zaměstnancům patří obrovský dík za toto společně vynaložené úsilí,“ zhodnotil situaci Tomáš Kotera, vedoucí Komunikace podniku & interní komunikace společnosti ŠKODA AUTO.

V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) bylo vloni vyrobeno celkem 238 750 vozidel (- 22,9 %). “Důsledky pandemie koronaviru se nevyhnuly ani naší společnosti a výsledná produkce je tak o 21 % nižší, než byl původní plán. Přesto se nám v roce 2020 podařilo dosáhnout řady úspěchů – v březnu jsme zahájili výrobu modelu Kona Electric, prvního elektromobilu nové generace vyráběného v ČR, od října sjíždí z našich linek zcela nová generace Tucsonu s revolučním designem, a faceliftu se dočkal i model i30. Díky kompletně inovované modelové řadě máme skvělou příležitost zvládnout aktuální výzvy a zajistit opětovný růst,“ uvedl k výsledkům tiskový mluvčí HMMC Petr Michník.

Výrobu v kolínském závodě TPCA poznamenala v roce 2020 také příprava rozšíření závodu. Vyrobeno bylo 164 572 vozidel (- 21,7 %). "Výrobní plán roku 2020 byl od začátku s ohledem na plánované změny připraven na výrobu více než 184 tisíc automobilů. S ohledem na opatření nejen v ČR ale i zemích EU jsme na jaře přišli o více jak 41 tisíc vozů. Zároveň nebylo možné instalovat nové zařízení a linky z investice více jak 4 miliardy korun. Druhá půlka roku byla však z pohledu výroby tažena zvýšenou poptávkou po vozech z naší produkce. Celkově více než 164 tisíc vozidel tak znamená pokles oproti původním plánům jen o 10,7 %. Navíc se nám podařilo dohnat plán instalací zařízení a výstavby nových budov,“ poznamenal Tomáš Paroubek, PR & Corporate Affairs Manager společnosti Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ), která je novým vlastníkem kolínského závodu.

Na český trh dodalo trio výrobců celkem 97 298 automobilů (- 11,7 %), tuzemská produkce se tak i v roce 2020 podílela téměř z poloviny na registracích nových osobních vozidel. Tradičně silný export poklesl v návaznosti na poptávku na největších trzích o 19,9 %. Automobilky na zahraniční trhy dodaly celkem 1 058 243 vozů.

Autobusy

Uplynulý rok lze hodnotit jako úspěšný pro oba hlavní tuzemské výrobce autobusů. I přes komplikace spojené s pandemií koronaviru bylo v České republice vyrobeno meziročně méně pouze o 2,8 % autobusů než v rekordním roce 2019. Za leden až prosinec bylo vyrobeno celkem 5 070 autobusů. Největší částí (89,1 %) se tradičně na výrobě autobusů podílí Iveco Czech Republic (4 518 ks, tj. meziročně o 2,0 % méně).

Společnost SOR Libchavy vyrobila v uplynulém roce 526 autobusů, tedy o 47 ks méně než v předchozím roce. Firma KH motor Centrum z Opavy vyrobila 26 autobusů, tedy o 9 méně než v roce 2019.
Ačkoliv je společnost Iveco orientovaná převážně na export, v roce 2020 posílila svou přítomnost na českém trhu, kde zaznamenala významný růst odbytu. V České republice bylo prodáno 596 autobusů této značky (+ 38,9 %), pro zahraniční zákazníky bylo vyrobeno 4 282 ks (- 11,5 %).

Také výrobce SOR Libchavy upevnil s 444 prodanými kusy svou pozici na tuzemském trhu (+ 2,8 %), exportováno bylo 82 autobusů (- 41,8 %).

Nákladní automobily

Společnost Tatra Trucks vyrobila v roce 2020 celkem 1 180 nákladních vozidel, tedy pouze o 1 kus méně než v předchozím roce. Na českém trhu našlo v uplynulém roce uplatnění 616 vozů této značky, 740 ks bylo vyvezeno do zahraničí.

kategorie Z členské základny
zpět