ČPZP platí za léčbu onkologických pacientů tři miliardy ročně. Za pět let tyto výdaje narostly o tři čtvrtě miliardy

Léčba onkologicky nemocných pacientů je rok od roku nákladnější. Zatímco před pěti lety uhradila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) za jejich léčbu zhruba dvě a čtvrt miliardy Kč, v uplynulém roce to byly podle předběžných údajů již bezmála tři miliardy Kč.

„Statistiky za posledních pět let ukazují současně i na každoroční nárůst pacientů s diagnostikovaným nádorem. Výjimkou je jen uplynulý rok, kdy nám jejich počet klesl meziročně téměř o 1200 pacientů,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle odhadu ČPZP je pacientů, u nichž nebyl v uplynulém roce diagnostikován zhoubný nádor, daleko více než zachycují statistická data. ČPZP současně eviduje i meziroční pokles vykázaných preventivních prohlídek, které by mohly nemoc včas odhalit. „Chápeme, že pandemie koronaviru neusnadňuje lidem ani situaci v oblasti péče a prevence zdraví. Přesto apelujeme nejen na naše pojištěnce, aby nezanedbávali preventivní prohlídky ani cílená screeningová vyšetření, neboť při včasném odhalení vážné nemoci je šance na vyléčení daleko vyšší. Léčba je zároveň méně náročná na náklady z veřejného zdravotního pojištění a samozřejmě i na psychiku pacienta,“ doplňuje mluvčí Mazurová.

Na preventivní prohlídku přišlo jen 19 procent pojištěnců

Například na preventivní prohlídky k praktickému lékaři se loni dostavilo jen necelých 19 procent pojištěnců ČPZP starších 19 let, to odpovídá počtu 183 tisíc pojištěnců, přičemž žen bylo asi 101 tisíc. V předchozích čtyřech letech se ale procento pojištěnců s preventivní prohlídkou u praktického lékaře pohybovalo okolo 22 procent. „Evidujeme pokles v počtu všech prevencí a uvědomujeme si, že je způsoben pandemií koronaviru. Například ale screeningu kolorektálního karcinomu se v roce 2020 zúčastnilo něco přes 13 % pojištěnců ČPZP nad 50 let, kterých v roce 2019 bylo téměř 16 %. I přesto počet zachycených nádorů stoupá, a to hlavně u mužů. Ti tvoří více než 58 % případů,“ konstatuje mluvčí ČPZP.

Novinky v preventivních prohlídkách

Od ledna tohoto roku se některé preventivní prohlídky u lékařů změnily. Nově praktičtí lékaři doporučují lidem ve věku 45 až 61 let preventivní oční vyšetření jednou za čtyři roky. V rámci gynekologické preventivní prohlídky bude nově ženám v 35 a 45 letech vykonán během prevence HPV test, který by měl lépe odhalit případné změny vedoucí k rakovině děložního hrdla.

Preventivní programy ČPZP na onkologickou prevenci

Prevenci onkologických onemocnění ČPZP dlouhodobě podporuje i prostřednictvím nabídky preventivních programů. „Jedná se o Program onkologické prevence, kde poskytujeme příspěvek až 2 000 Kč pojištěncům od 35 let na komplexní onkologickou preventivní prohlídku provedenou na specializovaných pracovištích, ve kterých je možné absolvovat preventivní onkologickou prohlídku. Stejnou částku, tedy 2000 Kč poskytujeme kuřákům, kteří chtějí skoncovat s cigaretami. Na preventivní vyšetření rakoviny prsu a rakoviny kůže mohou klienti využít příspěvek ve výši 500 Kč,“ uzavírá tisková mluvčí ČPZP.

kategorie Z členské základny
zpět