Michal Nevěřil: Data z výroby a strojů pomohou snížit náklady

Společnost Pilz Czech spustila novinku Pilz Data System. „Díky ní bude mít firma pod kontrolou výrobu i náklady,“ říká Michal Nevěřil, generální ředitel Pilz Czech.

Přicházíte na trh s novým systém PILZ Data System. Co všechno umí?

PILZ Data System má jednoduchý základní úkol – mít vše pod kontrolou. Managementu firmy umožňuje optimalizovat náklady a efektivně řídit výrobu, údržbu i skladové zásoby. Je navržen pro jakýkoli stroj či technologii a měl by dělat hlavně to, co náš zákazník potřebuje.

Takže nejde o hotový systém, ale spíše řešení, které se vytvoří až na přání zákazníka?

Naprosto přesně. Jedná se o modulární systém, který má mnoho možností, od základního sběru dat až po komplexní monitoring efektivity vaší výroby, včetně prediktivní údržby. Součástí celého řešení mohou být další moduly zaměřené na kooperaci s ekonomickými softwary nebo se zaměřením na chytrou údržbu.

Řekněme, že jsem si váš systém pořídil a mám díky němu „data“. K čemu mi budou?

Nasbíraná data jsou uložena buď na PILZ cloudu, nebo na vašem serveru. Můžeme je vizualizovat dle vašich potřeb, vyhodnocovat pomocí pokročilejších metod a notifikací. Ve výsledku můžeme nabídnout velmi komplexní vyhodnocování efektivity strojů včetně prediktivní údržby.

Jaký další ekonomický přínos může mít PILZ Data System pro zákazníka kromě monitoringu problémů?

Správná práce s daty vede k přímé úspoře nákladů. Ať už tím, že měříte, monitorujete a srovnáváte spotřeby energií a dalších médií. Tak i tím, že zaškolený personál obsluhuje vaše stroje správně, a nemůže je poškodit kvůli neodborné obsluze. Sledujete také, kdy stroje pracují a pokud ne, tak proč stojí. V případě modulu chytré údržby dochází k úsporám při zaškolování nových pracovníků a rychleji se řeší krizové stavy.

Vnímáte prediktivní údržbu také jako aktuálně „žhavé“ téma?

Díky tomu, že víte, v jaké kondici vaše stroje jsou, můžete optimalizovat množství lidí v údržbě, skladu, množství náhradních dílů a další oblasti. Náš systém umí také vyhodnocovat data ze senzorů vibrací, pokud je jimi stroj vybaven. Z těchto dat dokážeme včas předpovědět, kdy bude stroj potřebovat servisní zásah.

pilz grafika

Jak si mohu váš systém pořídit?

Kontaktujete nás, společně probereme všechny vaše potřeby, podíváme se na vaše stroje a nabídneme vám kompletní řešení. Náš systém si můžete vyzkoušet na „pilotním stroji“. Dorazí k vám náš technik, který osadí stroj DEMO verzí, systém nakonfiguruje a připojí na náš cloud. Pak se hned můžeme spolu na dálku už dívat na váš stroj.

Jak finančně nákladný je PILZ Data System?

Na jeden stroj počítáme náklady v řádech nižších tisíců korun. To se bavíme o verzi, která běží na našem cloudu. U větších systémů a zákazníků, kteří chtějí mít svá data u sebe, máme plnohodnotný systém připraven i na instalaci na server u zákazníka. V kompletní funkcionalitě a konfiguraci.

kategorie Z členské základny
zpět