Živé knihovny: od války gangů k propagaci nedostatkových oborů

Živé knihovny povolání jsou nástrojem, který se osvědčuje v popularizaci nedostatkových povolání na trhu práce. Seznamuje děti s prací v jednotlivých oborech prostřednictvím odborníků, kteří tyto profese vykonávají. Historie fenoménu Živých knihoven však začíná zcela mimo průmysl a oblast trhu práce.

Skandinávie se v devadesátých letech potýkala s výrazným napětím ve společnosti. Část norského hudebního undergroundu kolem skupin Mayhem a Burzum se sdružila v hnutí Black Metal Mafia, jejíž militantní jádro Inner Circle proslulo několika mediálně vděčnými kauzami jako bylo vypálení kostela, přípravy nakonec nerealizovaných bombových útoků na koncerty kapel metalových odnoží považovaných členy Inner Circle  za zaprodané komerci a nakonec vraždou jednoho prominentního člena druhým.

Švédsko se potýkalo s příchodem přistěhovalců z Balkánu, Somálska a dalších krizových oblastí, jejichž integraci ve své autobiografii poutavě popisuje legendární fotbalový útočník Zlatan Ibrahimovič a napříč skandinávskými zeměmi zuřila válka motorkářských gangů Hells Angels a Bandidos, během které se v ulicích skandinávských měst odehrálo asi osmdesát přestřelek.

V takovém prostředí tak bylo i v tradičně liberální Skandinávii těžší přijetí menšin, ať už se jednalo LGBT, přistěhovalce, vegetariány, bezdomovce a další a vznikají tak organizace, které se těmito otázkami mají zabývat. Jednou z nich je organizace Stop the Violence, která přichází s konceptem Živých knihoven, které mají heslo „Nesuď knihu podle obalu“.

První Živá knihovna pak proběhla na hudebním festivalu v dánském Roskilde v roce 2000. Lidé se mohli setkat se zástupci jednotlivých menšin a diskutovat s nimi. Úspěch akce byl bohužel poznamenán tragédií, kdy bylo při koncertu Pearl Jam ušlapáno osm lidí.  Živých knihoven si ale rychle povšimli v sousedním Švédsku, kde v nich viděli jeden z nástrojů, jak seznámit veřejnost s přistěhovalci z válkou zasažených oblastí. Právě Švédové rozpoznali potenciál formátu Živé knihovny také k představení profesí studentům, kteří se rozhodují o svém budoucím zaměření. A právě díky reportáži o akci z Göteborgu začal připravovat Živé knihovny povolání také Svaz průmyslu.


první živá knihovna povolání proběhla v Ostravě

Pilot proběhl v Ostravě, kde jsme využili dlouhodobých přátelských vztahů se Světem techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Díky tomu jsme mohli připravit dětem setkání s odborníky v kulisách science centra. Živá knihovna se zaměřuje na nedostatkové profese nejen technického charakteru a přibližuje dětem, co se skrývá za mnohdy tajemnými názvy povolání, jejichž vnímání často neodpovídá současné realitě.

Děti se tak postupně setkaly se zástupci chemického nebo hutního průmyslu, strojírenství energetiky, dopravy, ale také s řezníky, kadeřníky nebo zástupci bezpečnostních sborů. Program je realizován ve dvou liniích. Po celý den mají k dispozici stanoviště jednotlivých firem a institucí a zároveň jsou pro ty, kteří mají speciální zájem o některou profesi, připraveny dvacetiminutové besedy. Vzhledem k omezeným technickým i personálním kapacitám bylo po první realizované Živé knihovně pořádajícími stranami rozhodnuto o zastropování účasti na osmi stech účastnících. Tuto metu se nám pak pravidelně daří zdolávat. Na úspěchy dvakrát ročně opakované ostravské akce navázala také další regionální zastoupení, která ke konceptu přistupují rovněž svou cestou.

Právě variabilita konceptu Živých knihoven je jeho největší devizou. Živá knihovna povolání se dá modifikovat podle zázemí, počtu účastníků, technologické náročnosti jejich prezentací a dalších faktorů. V Ostravě máme společně s kolegy ze Světa techniky v plánu zavést do praxe několik novinek. Rádi bychom během akce navázali online komunikaci s účastníky, o jejíž podobě nyní vedeme debaty a chtěli bychom do dění více vtáhnout střední školy, aby byla jasně patrná cesta, kterou se k výkonu zajímavé profese dostat. Chystaná zářijová edice Živé knihovny povolání by tak měla být pilotem, který pomůže nové postupy do realizace akce zapojit.

Michaela Válková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět