Společnosti OKD není lhostejný osud odcházejících zaměstnanců, proto přichází s programem Nová šichta

Černouhelná společnost OKD ve spolupráci s Nadací OKD zahájila program Nová šichta.

Jeho cílem je usnadnit odcházejícím zaměstnancům hledání nové práce nebo založení vlastního podnikání.OKD vnímá nelehkou situaci těchto pracovníků a jako odpovědná firma je chce vedle nadstandardního odstupného podpořit i v hledání nového profesního uplatnění.

Program Nová šichta je určen pro odcházející zaměstnance OKD, kteří se aktivně zajímají o svou budoucnost a chtějí i nadále zabezpečit sebe a svou rodinu. „Řada pracovníků, pro které bohužel kvůli padajícím cenám uhlí a očekávanému snížení objemu těžby v dalším období nemáme uplatnění, je velmi šikovných a pracovitých. Chceme jim nyní podat pomocnou ruku a poskytnout informace a zázemí, aby se mohli rozhodnout o své další budoucnosti,“ uvedl výkonný ředitel OKD Dale Ekmark.

Společnost OKD se chce nadále chovat jako odpovědná firma a v rámci Nové šichty dokázat, že havíři umí víc než těžit uhlí,“ dodává manažerka programu Lucie Vávrová. Ten podle ní bude stát na dvou základních pilířích – S nadací za prací a Podpora podnikání.

Hlavním záměrem pilíře S Nadací za prací je nabídnout odcházejícím lidem pomoc při hledání nového zaměstnání. Skrze sérii školení, sepsání životopisu, přípravné pracovní pohovory, rekvalifikační kurzy a sociálně-psychologické poradenství budou profesionálové z Nadace OKD pomáhat zaměstnancům nalézt na trhu práce nové příležitosti. „Zároveň budeme ve spolupráci s Úřadem práce ČR nebo Svazem průmyslu a dopravy ČR monitorovat potřeby ostatních firem v regionu a snažit se propojit nabídku s poptávkou,“ říká manažerka programu S nadací za prací Michaela Kühtreiberová. A dodává, že právě navazování kontaktů s ostatními zaměstnavateli v regionu, kteří mají zájem o spolehlivé, schopné a proškolené zaměstnance, věnuje celý tým velkou část svého úsilí.

Druhý pilíř se zaměřuje na podporu živnostníků a malého a středního podnikání. Chce pomoci odcházejícím zaměstnancům realizovat jejich nápady a úspěšně založit živnost či začít podnikat. Začínajícím podnikatelům poradí jak překonat právní, finanční a administrativní zátěž, která může méně zkušené od podnikání odradit.

Řešení situace odcházejících zaměstnanců OKD bude probíhat v úzké spolupráci s odborovými organizacemi, Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, Úřadem práce ČR, agenturou CzechInvest a oborovými sdruženími, jako je například Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Úřad práce ČR úzce spolupracuje s OKD prostřednictvím své Krajské pobočky v Ostravě. Předem zjišťujeme strukturu propuštěných zaměstnanců a jsme připraveni nabídnout jim pomoc už během doby, kdy jsou nebo budou ve výpovědní lhůtě. Snažíme se zároveň vytipovat ty nejvhodnější projekty, do kterých bychom mohli propuštěné zaměstnance zařadit a nabídnout jim například individuální poradenství, nejvhodnější rekvalifikaci či případnou podporu při novém zaměstnání těchto pracovníků,“ uzavírá ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

Tým Nadace OKD - S Nadací za prací                    

  • Michaela Kühtreiberová, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon: +420 725 756 830, web: www.novasichta.cz

Tým OKD - Podpora podnikání

  • Lucie Vávrová, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon: +420 247 153 771

OKD

  • Černouhelná společnost OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR). Dává práci přibližně 11 000 vlastních zaměstnanců a dalším třem tisícovkám pracovníků dodavatelských firem.
  • Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej ve čtyřech hlubinných dolech v jižní části Hornoslezské uhelné pánve – v ostravsko-karvinském revíru (Závod Důl Karviná, Závod Důl Darkov, Závod Důl ČSM a Závod Důl Paskov).
  • Společnost těží dva druhy uhlí – energetické, vhodné především jako palivo, a koksovatelné, které se dále využívá v ocelářském a chemickém průmyslu.

Nadace OKD

  • Nadace OKD vznikla v roce 2008, od té doby podpořila přes 1 800 projektů celkovou částkou 280 milionů korun.
  • Ve svých základních programech (Pro zdraví, Pro radost, Pro budoucnost a Pro Evropu) se zaměřuje na podporu zdravotních a sociálních projektů, rozvoj vzdělávacích a volnočasových aktivit, zlepšování životního prostředí a péči o hornické či regionální tradice.
  • Zřizovatelem a hlavním dárcem nadace je těžební společnost OKD. Mezi další dárce a partnery patří například společnosti New World Resources a Green Gas DPB i firmy ze skupin AWT a RPG RE.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Z členské základny
zpět