Dagmar Kuchtová navštívila firmy ve Zlínském kraji

Projednala s nimi možnosti společného postupu v regionu Slovácka.

 PDem vysvetleni

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP  ČR) projednala na návštěvě Slováckých strojíren v Uherském Brodě konkrétní otázky týkající se koordinační role Svazu v rámci meziodvětvové komunikace průmyslových firem ze Zlínského a Olomouckého kraje. V nedalekých Otrokovicích navštívila také tradičního výrobce plastů, Fatru Napajedla a zúčastnila se slavnostního otevření nové zkušebny v závodě globálně úspěšné elektrotechnické firmy ELKO EP.

Svou květnovou návštěvu ve Zlínském kraji zahájila paní Dagmar Kuchtová ve Slováckých strojírnách, a.s. Jedná se o podnik tradiční strojírenské značky, který staví svou na malosériové a kusové výrobě vysoce specializovaných velkorozměrových dodávek (např. přístavních jeřábů, slévárenských věží, výměníků apod.). Celá výrobní skupina, do níž jsou Slovácké strojírny včleněny, zahrnuje také závody jako TOS Čelákovice, MEP Postřelmov, KSK Komořany nebo NH Zábřeh a disponuje tak rozsáhlými technologickými možnostmi výroby nejen v oblasti strojírenství, ale i elektrotechniky.

Dagmar Kuchtová navázala v rozhovoru s Ing. Jiří Rosenfeldem, generálním ředitelem a předsedou představenstva Slováckých strojíren na témata předchozího setkání z počátku tohoto roku. Hovořilo se tak opět velmi podrobně zejména o klíčových tématech sociálního dialogu, ke kterým byl vedením firmy přizván rovněž představitel místní podnikové organizace Odborového svazu KOVO, pan Rostislav Minařík. Pan Rosenfeld označil za nepřijatelné zejména odborářské požadavky na zvyšování mezd bez vazby na zvýšení produktivity práce ve výrobě. Tyto požadavky se jeví jako nerealistické i ve světle celosvětového poklesu cen průmyslových výrobců v posledních pěti letech.

Jako problematickou vidí rovněž podporu odborů plošnému navyšování mezd ve státní správě, které by podle něj mělo být podmíněno nejprve zásadním zvýšením efektivity státního sektoru. Pokud se tak neděje, veřejná správa pak logicky „odsává“ i potenciální zájemce o práci v průmyslu a ve výrobní sféře. Tyto a řada souvisejících otázek budou nepochybně řešeny na blížícím se společném jednání národní a krajských tripartit, kde budou zájmy zaměstnavatelů zastupovat jak SP ČR, tak, jako zástupce regionu, i Slovácké strojírny.

Podrobnosti najdete v příloze.

Jiří Janda
/
kategorie Z členské základny
zpět