Zahájení unikátní fotografické výstavy v prostorách SP ČR

Výstava propojuje vědu a umění a vznikla v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání.

DSC 0103

Generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová společně s významnými hosty slavnostně zahájila historicky první fotografickou výstavu v prostorách centrály SP ČR. Výstava VŠB-TU Ostrava a Univerzity Pardubice s názvem Věda v umění, umění ve vědě“ vznikla jako součást loňského Roku průmyslu a technického vzdělávání při práci tří vědeckých týmů složených ze studentů i pedagogů obou univerzit.


Tři fotografické soubory přibližují estetiku mikrosvěta a technických materiálů. Zachycují například dynamický tok sypké hmoty, krásu energetických surovin nebo povrchu krystalizujících látek. Soubor připravený ve spolupráci zmíněných univerzit s Technologickou agenturou České republiky (TA ČR) je unikátní zejména tím, že umělecká díla vznikla jako vedlejší produkt výzkumu. „Zásluhou Technologické agentury tato výstava nyní zavítala také k nám a je vůbec první, která je je v prostorách Svazu takto prezentována. S TA ČR dlouhodobě spolupracujeme na tom, aby podpora aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v ČR byla co možná nejefektivnější, mimo jiné i proto jsme se otevření výstavy rozhodli zasadit před jednání Expertního týmu SP ČR pro oblast výzkumu, vývoje a inovací. Od počátku loňského roku však pilně společně pracujeme také na poli osvěty a propagace“, uvedla ke spolupráci s TA ČR Dagmar Kuchtová. Předseda TA ČR Petr Očko vyzdvihl právě loňské společné propagační aktivity, zejména pořádání na techniku a a technologie zaměřené výtvarné soutěže s názvem „Propojený svět“. 

veda umeni 6 20150216 1282465834
Jeden z tvůrců výstavy pan profesor Jiří Zegzulka (vedoucí Laboratoře sypkých hmot – LSH – Fakulty strojní VŠB-TU Ostrava) učinil převratný objev, který má celosvětový dosah. Podle něj je sypká hmota nové skupenství, které je třeba přiřadit k těm třem, co už dobře známe. „Pokud partikulární hmotu dopravujeme či skladujeme, vždy vzniká dynamický tok toho materiálu. Abychom mu byli schopni porozumět, využívá se i metody zpomalení těchto procesů pomocí vysokorychlostních kamer. Následuje vyhodnocení toku do vektorových map posuvů a rychlostí. Když ale tento proces zastavíme, vznikají snímky, které si zaslouží být vystaveny. A pokud jsou navíc nafoceny zkušeným fotografem, rodí se skvosty“, řekl prof. Zegzulka.

Další snímky VŠB-TU Ostrava byly pořízeny jako součást výzkumu energetických surovin a materiálů vznikajících při procesech v energetice a při výzkumu povrchu materiálů. Pro výstavu byly použity mikroskopické fotografie zachycující růst krystalů ve sklotvorných systémech. "Je zajímavé, že snímky ve většině lidí vyvolávají dobrou náladu a příjemné představy. Za náš tým přejeme, aby tomu tak bylo i u návštěvníků v prostorách SP ČR“, uzavřel Prof. Zegzulka.

S uvedenými uměleckými soubory se zaměstnanci i návštěvníci budou na chodbách centrály Svazu setkávat až do konce tohoto roku. Předpokládá se však, že pořádání obdobných výstav, tematicky zaměřených na oblast průmyslu, vědy, výzkumu či techniky obecně, bude v budově SP ČR pokračovat i v letech následujících a že tedy dnes byly založeny základy nové tradice.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Z členské základny
zpět