Zaměstnavatelé: Ne návrhu prezidenta k omezení podpory OZE

D4S 9707

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) při dnešní 131. Plenární schůzi Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), jehož se mimořádně zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman, ocenil zaměření státního rozpočtu. Zejména zástupci SP ČR považují za rozumné vyčlenění částky na dopravu a dopravní infrastrukturu, na aplikovaný výzkum a na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE).

Prostředky na OZE kritizoval právě prezident republiky Miloš Zeman. Jeho postoj však odmítl Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Neobhajujeme nekalý solární byznys, ale špatně nastavený systém z minulosti nesmí být přenášen na průmysl. Bez podpory OZE bychom však podsekli jeho konkurenceschopnost. Již několik let hledáme, jak situaci vyřešit co nejlépe, proto dotace na OZE podporujeme,“ uvedl při diskusi viceprezident SP ČR Jan Rafaj.
 
Mýty a fakta Svazu průmyslu a dopravy ČR o podpoře obnovitelných a dalších zdrojů energie (OZE)
  • Řada schémat podpory obnovitelných a dalších zdrojů z minulosti nebyla navržena dostatečně tak, aby dostatečně pružně reagovala na pokles pořizovacích nákladů těchto zdrojů, avšak jednou už byla schválena, investoři se podle toho zařídili a není možné zpochybňovat jejich právní nároky a legitimní očekávání.
  • Schémata podpory nebyla dostatečně pružná, ale byla ukotvena v zákoně v řádném legislativním procesu. Není férové vinit z vyplácení miliard investory do obnovitelných zdrojů energie a nazývat je negativními přívlastky. Podnikatelé se pouze chovali podle platné legislativy a využili investiční příležitost. Pokud někdo pochybil a měl by být volán k zodpovědnosti, tak jsou to zákonodárci, kteří ta nevhodná schémata schválili.
  • Mezi majitele solárních elektráren patří 22 tisíc firem i domácností, kterým lze sotva dávat zjednodušující nálepky.
  • V případě omezení nebo snížení podpory ČR hrozí soudy a mezinárodní arbitráže, přičemž krom nevyplacené podpory bude muset stát nakonec hradit i náklady řízení. Jedno významné řízení (ke zvláštnímu zdanění zdarma přidělovaných emisních povolenek) již stát prohrál a musí vracet miliardy korun.
  • Narušení stávajícího režimu podpory obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů by pro řadu z nich znamenalo existenční problémy s vysokým rizikem uzavírání výrobních kapacit. To by mohlo ohrozit plnění našich klimaticko-energetických závazků ve vztahu k Evropské komisi (podíl OZE na energetickém mixu, snižování emisí CO2, energetické úspory) a přineslo by s sebou riziko sankčních opatření na úrovni EU.
  • Ohroženy by byly tisíce pracovních míst v oboru instalace, údržby a recyklace OZE. Dominový efekt by pokračoval v bankovním sektoru, který na projekty poskytl úvěry za desítky miliard korun a jejich krach by znamenal značné finanční ztráty.
  • Nenávratně by bylo poškozeno investiční klima v ČR, soukromý sektor by byl demotivován k dalším investicím do energetiky, což by mohlo ohrozit zajištění stabilních a dostupných dodávek pro domácnosti i firmy.
  • Fotovoltaické zdroje se na celkově vyplácené podpoře podílí z 60 %. Není tedy pravda, že se jedná o podporu jen pro ně.
  • Řadu těchto zdrojů provozují subjekty v úplném či většinovém vlastnictví státu.
Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Úřad vlády ČR
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Aktuálně
zpět