Dohoda o volném obchodu CETA podepsána

CwBL1wPXgAA41NU

Kanadský premiér Justin Trudeau, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a za předsedající zemi slovenský premiér Robert Fico podepsali včera  po dlouhých letech vyjednávání na EU-Canada Summitu v Bruselu Dohodu o vzájemném volném obchodu mezi EU a Kanadou CETA. 

SP ČR vítá, že se po dlouhých letech vyjednávání, dohoda o vzájemném volném obchodu CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mezi Kanadou a EU konečně uzavřela. Tato dohoda odstraní většinu tarifních a netarifních barier mezi oběma oblastmi. Česká republika, jako otevřená, exportně orientovaná ekonomika, je vysoce závislá na exportu. Motorem našeho růstu je především technologická vyspělost a lidský potenciál a naší snahou by mělo být podporovat vše, co umožní vývoj a vývoz produktů s vyšší přidanou hodnotou, a to ve světě s minimem administrativních bariér.

CETA například umožní účast českých firem ve veřejných zakázkách v kanadských provinciích, dojde k vzájemnému uznávání certifikací a zjednoduší vysílání pracovníků českých firem do Kanady. V neposlední řadě bude nastaven systém řešení investičních sporů, takže podnikatelé budou mít jistotu, že v případě problémů budou řešeny v transparentním a spravedlivém režimu.
 
CETA také posílí geopolitické vztahy mezi EU a Severní Amerikou, zdůrazní důležitost transatlantických ekonomických vazeb a podpoří konkurenceschopnost firem.


Čtěte také tiskovou zprávu Evropské komise v angličtině nebo článek na webu ČT24.

Foto: Twitter Donald Tusk ‏@eucopresident
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Aktuálně
zpět