Projekt „Volání pro Ukrajince“ umožní uprchlíkům telefonovat s českými úřady v mateřském jazyce

V návaznosti na stávající komplikovanou situaci týkající se příchodu ukrajinských občanů do České republiky zahájil sociální podnik Transkript online s.r.o. projekt s názvem „Volání pro Ukrajince“ www.volaniproukrajince.cz. Tento projekt umožní ukrajinským občanům zdarma telefonicky komunikovat s českými úřady, komerčními i nekomerčními subjekty a soukromými osobami v jejich mateřském jazyce. Obdobnou službu - "Hovor s přepisem" - provozuje společnost již několik let pro osoby se sluchovým postižením. Ve verzi "Volání pro Ukrajince" je rozdílem pouze to, že přepisovatel je nahrazen překladatelem, který ovládá ukrajinský i český jazyk a umožňuje komunikovat lidem telefonicky bez znalosti českého jazyka.

Jedná se tedy o telefonní konferenci tří stran: 1. člověk bez znalosti českého jazyka, 2. překladatel se znalostí českého a ukrajinského jazyka, 3. volaná strana (úřad, zdravotní pojišťovna, atd.).

Přínosy služby

  • volaná strana komunikuje přirozeně v českém jazyce,
  • efektivní využití kapacit osob se znalostí českého a ukrajinského jazyka,
  • možnost řešit záležitosti bez osobní návštěvy (úřad práce, zdravotní pojištění, městské úřady, neziskové organizace, hledání zaměstnání, soukromá komunikace),
  • možnost využití i při komunikaci na místě (pobočky úřadu práce apod.),
  • klient navíc obdrží krátký souhrný zápis klíčových informací v textové podobě v ukrajinštině.

Cíle projektu

Cílem je zpřístupnit komunikaci s institucemi, úřady či poskytovateli služeb, pro které je obtížné zajistit si vlastní ukrajinsky hovořící operátory na svých informačních linkách. Zprostředkování tlumočení tel. hovorů bude společnost zajišťovat i pro další účely např. soukromé hovory (domluvení ubytování, práce, školy apod.). V první fázi je cílem rozšíření této služby zejména na nejvíce exponované úřady státní správy jako jsou Úřad práce, pobočky cizinecké policie, krajské úřady a městské úřady. V dalším kroku bude sociální podnik službu rozšiřovat na neziskové organizace pomáhající uprchlíkům a následně mezi širokou veřejnost.

Jak se zapojit do projektu

  1. Informujte sociální podnik Transkript online s.r.o. o vašem zájmu zapojit se do této služby.
  2. Umístěte na svém webu v sekci „Kontakty“ popis služby v ukrajinštině „Безкоштовні дзвінки з перекладом з української на чеську мову“ (Bezplatné telefonování s překladem mezi českým a ukrajinským jazykem) a odkaz na webovou stránku www.volaniproukrajince.cz. Pokud je to možné, tak k umístění odkazu využijte přiložený „banner“ s logem a popisem služby v jednom.

volani pro ukrajince

Jak podpořit službu

Technické i personální zajištění hradí v současné době sociální podnik ze svých zdrojů. Aby mohl službu poskytovat v dostatečné kvalitě a kapacitě, nevyužívá k tlumočení dobrovolníky, ale placené pracovníky. Tím se snaží pomoci i formou zaměstnávání. Nějaký čas je společnost schopna tyto náklady hradit z našich vlastních zdrojů. Pro širší rozšíření a dlouhodobější udržení služby ale hledá partnery, kteří by se chtěli na projektu finančně či komunikačně podílet.

kategorie Aktuálně
zpět