Delegace SP ČR u komisařky Jourové

CRSQx6pWgAAvd52

V Bruselu se dnes setkaly komisařka Věra Jourová s delegací Svazu průmyslu a dopravy ČR vedenou generální ředitelkou Dagmar Kuchtovou a členkou představenstva Milenou Jabůrkovou.

Hlavními tématy jednání byla témata ochrany dat a uplatnění žen v byznysu. Věra Jourová se zajímá ve svých gesčních oblastech o podněty byznysu a nabízí užší spolupráci. K akutnímu řešení je nyní situace po vynesení rozsudku Evropského soudního dvora, kterým se ruší platnost institutu tzv. Safe Harbor – mechanismu pro bezpečný transatlantický přenos dat.

Toto rozhodnutí se týká všech firem, které v rámci svého podnikání přenášejí osobní data mezi EU a USA. Po vynesení rozsudku je de facto přenos osobních dat nelegální, pokud se tak neděje prostřednictvím náhradních právních institutů (Corporate Binding Rules a Standard Model Clauses), které však jsou administrativně náročné a nelze je využít pro všechny firmy.

Komisařka Jourová na jednání uvedla, že řešení Safe Harboru je pro ni a její tým věcí nejvyšší důležitosti. Vzhledem k závažnosti situace je nezbytné významně zrychlit vyjednávání o náhradě za zrušený Safe Harbor s americkými partnery, toto setkání se uskuteční v nejbližší době. Komise v současné době připravuje set krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých řešení, která bude s to nabídnout firmám k využití. Pokud se týče správy jejího portfolia, komisařka Jourová ubezpečila zástupkyně SP ČR, že komunikace s byznysem je pro ni stěžejní.

„Oceňujeme změnu klimatu v Evropské komisi a otevřenost ke spolupráci,“ uvedla po jednání generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová. „V portfoliu paní komisařky Jourové je několik oblastí, které jsou prioritami i pro Svaz průmyslu a dopravy ČR, např. ochrana dat, harmonizace v právu společností nebo téma slaďování pracovního a soukromého života. Budeme se těšit na další spolupráci s ní s i členy jejího kabinetu.“

„Evropské podniky jsou v obrovské nejistotě, očekáváme proto od Evropské komise konstruktivní návrh dalšího postupu, který by řešil patovou situace v oblasti transatlantického přenosu dat,“ komentovala výstupy z jednání členka představenstva SP ČR paní Milena Jabůrková.

Růžena Hejná
/
kategorie Aktuálně
zpět