Zaměstnavatelé ČR a SR řešili minimální mzdu, trh práce i evropská témata

Setkání vedení SP ČR s partnerskými svazy ze Slovenska v Luhačovicích.


Setkání zaměstnavatelských svazů ČR a SR zdroj SP ČR
Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) organizoval včera a dnes v Luhačovicích setkání s partnerskými svazy Slovenska - Asociací zaměstnavatelských svazů a sdružení (AZZZ) a Republikovou unií zaměstnavatelů (RUZ) výměnu zkušeností při prosazování zájmů zaměstnavatelů v obou zemích.

Setkání zástupců českých a slovenských průmyslníků bylo zaměřeno na priority slovenského předsednictví ve druhém pololetí letošního roku. „My za nás vidíme tři hlavní témata – migraci, energetiku a BREXIT,“ uvedl prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký poukázal na to, že „rostou protiunijní nálady a lidé si přestávají uvědomovat, že členství v EU má pro obě země politický a ekonomický význam“. V diskusi vystoupil i president RUZ Miroslav Kiraľvarga.

Živou diskusi vyvolal postoj k otázce udělení statutu tržní ekonomiky Číně a riziko negativních dopadů na ocelářský a také keramický průmysl a na další sektory. V diskusi slovenští zástupci vyjádřili svůj kritický postoj k udělení statusu právě v souvislosti s ocelářstvím. Diskuse se věnovala přípravě dohody mezi EU a USA (TTIP) a možným výhodám či rizikům. Zaměřila se i na sankce EU-Rusko, které přinesly problémy některým odvětvím a podnikům v obou zemích. „Je třeba si však uvědomit, že jakmile dojde na sankce, krvácí obě strany,“ shodli se zástupci českých a slovenských zaměstnavatelů.

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák v souvislosti s řadou aktuálních evropských témat vyzval k další intenzivnější spolupráci a k pravidelným setkáváním. Oba prezidenti slovenských svazů tento záměr podpořili. Shodli se v tom, že Česká republika a Slovensko jsou nejprůmyslovější země Evropy a je proto důležité „spojit síly a trochu moderovat evropské politiky“. V rámci jednání padl i návrh na svolání širšího jednání byznysu zemí Visegrádské čtyřky.

Bližší informace najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Aktuálně
zpět