Smlouvy TTIP a CETA jsou obětí předvolebních kampaní

34-37 ROZHOVOR-page-001
Ředitel Sekce mezinárodních vztahů Lukáš Martin poskytl minulý týden rozhovor pro časopis Faktor S v souvislosti s připravovanou ratifikací Komplexní hospodářské a obchodní dohody (CETA) mezi EU a Kanadou a k současně probíhajícímu vyjednávání dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství s USA (TTIP).

SP ČR oceňuje, že se evropským vyjednavačům podařilo dojednat ambiciózní dohodu o volném obchodu s Kanadou, která mj. umožní českým firmám ucházet se o veřejné zakázky v kanadských provinciích a odbourává řadu tarifních a netarifních bariér obchodu. SP ČR plně podporuje rozhodnutí české vlády dohodu CETA podepsat na nadcházejícím summitu EU-Kanada dne 27. října v Bruselu. SP ČR by uvítala, kdyby dohoda předběžně vstoupila v platnost již od roku 2017, tedy ještě před její ratifikací všemi členskými státy EU, a to v co nejširší možné míře.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky dále podporuje, stejně jako další členské svazy konfederace BusinessEurope, uzavření dohody TTIP v co nejkratším možném čase. Podle SP ČR by měl TTIP potencionálně vést ke zvýšení HDP EU o 0,5 %, posílit ekonomické oživení a rozšířit výběr a snížit ceny zboží a služeb dostupných na trhu.  

Česká republika, jako otevřená exportně orientovaná ekonomika, je vysoce závislá na exportu a obě dohody tak pomohou nejen růstu našich exportů, ale i celé naší ekonomiky.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Rozhovory
zpět