Svaz průmyslu řeší dopady šíření koronaviru s vládou

Svaz průmyslu a dopravy v pondělí večer i v úterý přes den jednal se zástupci vlády a řešil kompenzace pro firmy i pracovně-právní aspekty karanténního opatření.

Vítáme kroky, které MPSV a MPO představily k pokrytí různých situací, které mohou v podniku nastat. Prosazujeme, aby vláda zavedla opatření, která by zaměstnavatelům pomohla řešit ztráty a náklady spojené s karanténou a překážkami v práci, jako je uzavření provozu, zrušení zakázek, nedostatek surovin kvůli případným výpadkům dodávek.

Je potřeba pomoci i rodičům, kteří pečují o děti od 6 do 10 let. Doba zabezpečení ošetřovným je příliš krátká. Do budoucna bychom měli mít model kurzarbeitu jako mají v Německu, abychom byli na podobné situace připraveni. 

Firmám mohou pomoci bezúročné půjčky s odloženým splácením programu COVID od Českomoravské záruční rozvojové banky. Z dlouhodobého hlediska bude důležité sledovat, jaké dopady bude šíření koronaviru opravdu mít na českou ekonomiku a podle toho bude potřeba kompenzační opatření strukturovat.

O výsledcích jednání s vládou vás budeme pravidelně informovat.

Podívejte se na informaci, kterou na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí: https://www.mpsv.cz/web/cz/informace-ke-koronaviru

kategorie Aktuální komentáře
zpět