Další příznivý signál z průmyslu. Zatím nejásejme!

  Analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek reagoval na zveřejněné údaje o říjnové průmyslové produkci.  .

---------------------------------------------------------------------------------------

Výsledky průmyslové produkce za říjen, zveřejněné ČSÚ, patří k pozitivním signálům poslední doby. Opět se potvrzuje význam průmyslu a jeho příspěvek k výsledkům celé ekonomiky.

Už konjunkturální průzkumy odrážející ekonomickou náladu a očekávání v průmyslu naznačily postupné zlepšování. Indikátor důvěry v průmyslu v listopadu dokonce dosáhl po více jak roce a půl kladného salda. Také výsledky nových zakázek ve třetím čtvrtletí indikovaly pokračování započaté pozitivní tendence. Trend potvrzují i šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle něhož by zakázky měly růst i nadále ve čtvrtém čtvrtletí, i když už ne výraznějšími tempy.

Výše meziročního růstu průmyslové produkce o 3,5 % a po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dní dokonce o

6 % byla mírně nad očekávání. Pro ekonomiku je navíc klíčové dlouhodobější trvání zlepšujících se výsledků a jejich stabilizace. Máme zde sice nízkou výchozí srovnávací základnu a poměrně dlouhé období s nejistotami, zhoršenými hospodářskými výsledky a zvýšenými konkurenčními tlaky, ale to nemění nic na skutečnosti zvrácení výsledků z počátku roku směrem k lepším hodnotám. Stále to však nejsou hodnoty, které by znamenaly pozitivní výsledky pro většinu firem.

Po zkušenostech z minulých let a s ohledem na nepříliš výraznou sílu a stabilitu očekávání a kotev růstu, je potřeba udržet si určitou opatrnost v hodnocení výsledků. Například na oživení investic či zaměstnanosti si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

I nadále přetrvává diferenciace napříč sektory i v jejich rámci a i nadále je to na makroekonomické úrovni spíše situace stabilizační. Počet firem se zlepšujícími se zakázkami a výsledky postupně ale také roste. Hlavními tahouny zůstávají firmy v odvětví výroby motorových vozidel a lepší výsledky tak dosahují i související odvětví. Naopak ode dna se nedaří odrazit například sektoru „výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení“.

Výsledky zakázek potvrzují význam zahraniční poptávky a její pozitivní úlohu pro výsledky našeho průmyslu. Ani domácí zakázky v posledních měsících meziročně neklesaly a dosahovaly poměrně dobrých výsledků. Nové zakázky jako jeden z klíčových faktorů pro růst firem signalizují, že by produkce měla minimálně v současné výkonnosti pokračovat i v závěru roku. Celkově dle ČSÚ vzrostla v říjnu meziročně hodnota nových zakázek o 9,6 %.

Mostýn Milan
/
kategorie Aktuální komentáře
zpět