Průmyslu se v lednu zlepšila kondice

Výsledky průmyslu, jak je dnes prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ), lze i přes mírný meziměsíční pokles produkce, hodnotit jako příznivé. Pokračuje stabilizace a oživení kondice průmyslu.

Výsledky navazují na pozitivní změnu trendu druhé poloviny loňského roku a opět se potvrzuje význam průmyslu pro ekonomiku, jak z hlediska jeho podílu, tak z hlediska příspěvku k oživování naší ekonomiky. Tempa meziročního růstu i nadále těží se zhoršených výsledků na přelomu roku 2012/2013. Předchozí vývoj totiž vedl k relativně nízké srovnávací základně, diferenciaci mezi podniky, nižší investiční aktivitě či relativně nízké a rizikovější výnosnosti v některých sektorech. Současná očekávání a průzkumy, ale naznačují, že průmyslový sektor se vrací do kondice, kdy mu roste jak výroba, tak ale i zakázky. Právě pokračující růst zakázek potvrzuje, že průmyslová výroba poroste i v následujících měsících a bude patřit k těm pozitivním faktorům vývoje české ekonomiky. Kromě výsledků statistik ČSU to potvrzují i signály z indexu nákupních manažerů, který taktéž od poloviny loňského roku posiluje a jeho hodnota v únoru dosáhla hodnoty 56,5, což bylo 34-měsíční maximum.

Lze potvrdit, že průmysl a zejména jeho zahraniční zakázky vykazují již několik měsíců velmi dobrou dynamiku. Už výsledky HDP za 4. čtvrtletí ukázaly, že hrubá přidaná hodnota průmyslu jako klíčového sektoru naší ekonomiky vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 2,9 %, což je nejvyšší růst po sektoru peněžnictví a pojišťovnictví. Sektor průmyslu má ale několikanásobně větší podíl na přidané hodnotě, a tak jeho kladný příspěvek k meziročnímu vývoji HDP lze považovat ve čtvrtém čtvrtletí 2013 za nejvýznamnější. To se samozřejmě postupně mírně začne odrážet i v sektorech kolem průmyslu.

Ani nyní ještě ale nelze ztrácet opatrnost. Hospodářské výsledky firem či jistoty nejsou takové, aby umožnily rychlejší a stabilnější růst založený například na investicích. Stále se jedná o makroekonomické číslo s určitou diferenciací mezi sektory i podniky. Oživení se zatím nekoná například u sektoru těžba a dobývání. Na druhou stranu, pozitivní v tomto smyslu je zaznamenání určitého zlepšení u většího počtu dílčích odvětví a podniků. Zakázky či průmyslová produkce se mírně zlepšují více „napříč odvětvími“. I když zatím je brzy na to z toho vyvodit jednoznačný závěr, tak to lze vnímat jako mírně pozitivní znak. Například, co se týká zakázek, tak ve struktuře vybraných odvětví, které sleduje ČSU, došlo v lednu k poklesu celkových zakázek pouze u „Výroby chemických látek a chemických přípravků“, kde navíc nelze činit závěr z jednoho měsíce a může se jednat o krátkodobý výkyv. Primárním tahounem výroby ve zpracovatelském průmyslu zůstává výroba motorových vozidel a z toho těží i související odvětví.

Druhou slabou stránkou výsledků je slabost domácí poptávky, když hodnota domácích zakázek v lednu meziročně klesla o 1,3 %, zatímco celkové zakázky vzrostly o 12,6 %. U nových zakázek z tuzemska meziročně výrazný pokles zaznamenala například výroba počítačů, oděvů či chemických látek. V rámci průmyslu roste hlavně zahraniční poptávka a potvrzuje se naše provázanost s euro zónou, zejména pak s Německem. Kromě výroby chemických látek, dostaly do finálního růstu celkových zakázek právě zahraniční zakázky. Ty rostly napříč všemi vybranými dílčími odvětvími, tak jak je zveřejnil ČSU. Domácí poptávka zůstává určitým omezením, zejména pro řadu firem, které nejsou zaměřeny na export. A i když řada domácích firem je subdodavateli vývozců a úspěchy exportérů mají a budou postupně mít i sekundární pozitivní efekty i pro ostatní, tak teprve i větší dlouhodobé oživení domácí poptávky bude předpokladem pro větší stabilizaci naší ekonomiky. Žádné výrazné propady u domácí poptávky nečekáme a pozorujeme spíše určitou stabilizaci po značně negativním vývoji v posledních letech, ale nějaký výraznější růst zatím nenastává.

Bohuslav Čížek

analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jiří Janda
/
kategorie Aktuální komentáře
zpět