Jaroslav Hanák: Restart podnikatelských misí je pro firmy důležitý

Téměř rok a půl čekaly české firmy na restart podnikatelských misí s vysokými státními představiteli. „Jenže jejich restart přichází pozdě, jen pár měsíců před koncem vlády,“ lituje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Po patnácti měsících půstu jste s podnikateli doprovodil ministra životního prostředí Richarda Brabce do Indonésie. Jak důležitý je restart podnikatelských misí?
Pro řadu firem, ale i univerzit, je důležitý k navázání obchodní spolupráce v zahraničí. Bohužel ale přichází v nejméně vhodnou dobu. Kvůli pandemii obnovujeme podnikatelské mise až ve chvíli, kdy končí vláda a celá poslanecká sněmovna. Takže naděje na brzké další mise s ministry, které bychom rádi organizovali, nejsou velké. Pro příští měsíce můžeme počítat v podstatě s jediným partnerem, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Kam by ho mohli podnikatelé doprovodit?
S předsedou Senátu jsme se domluvili, že bychom mohli vyrazit do pobaltských zemí, kde jsme dlouho nebyli. To je zajímavý trh, který nejspíš bude částečně opouštět Rusko. My bychom tam mohli zajímavě vkročit. S panem Vystrčilem bychom mohli i na Balkán, plánuje se cesta do Indie a předseda Senátu také předpokládá, že by navštívil některou africkou zemi. Nabízí se třeba Angola. V době covidové krize Svaz průmyslu s angolskou stranou podepsal dohodu o spolupráci. Uspořádali jsme online podnikatelské fórum, takže návštěvu Angole tak trochu dlužíme.

Ve kterých zemích by členové vlády měli exportéry po koronavirové krizi více podpořit?
Byli bychom rádi, aby představitelé státu s podnikateli více jezdili do úspěšných asijských zemí, ať už je to Jižní Korea nebo Vietnam, dále do Jižní Ameriky, zejména do Brazílie, Chile, Argentiny nebo Uruguaye anebo do subsaharské Afriky.

Během pandemie uspořádal Svaz pouze jednu podnikatelskou misi do Portugalska v hybridní online podobě. Může to být do budoucna cesta, jak uspořádat mise i za složité epidemické situace?
Hybridní mise do Portugalska byla skvělá věc, která se nám povedla i v nelehké době. Jejím výsledkem bylo i velké česko-portugalské podnikatelské fórum, které jsme s portugalskou stranou uspořádali také v online podobě teď v červnu. Ale přiznám se, že osobně nejsem zastáncem online akcí. Dramaticky mi v nich chybí osobní kontakt. Ten je v mezinárodním obchodě nenahraditelný. V byznysu je totiž důležité podání ruky a přímé jednání mezi čtyřma očima. Proto doufám, že do budoucna už k takovým mimořádným řešením nebudeme muset přistoupit.

(Václav Rokyta)

 Rozhovor vyšel v časopisu Svazu průmyslu Spektrum 3Q/2021. Celé číslo čtěte zde.

kategorie Rozhovory
zpět