Diverzifikace českého exportu je teď důležitější než dřív

V sobotu 19. června 2021 se z ranveje vojenského letiště v Praze-Kbelích odlepil vládní speciál. S ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a doprovodnou podnikatelskou delegací zamířil do Indonésie. Byla to po téměř roce a půl první plnohodnotná podnikatelská mise, kterou uspořádal Svaz průmyslu a dopravy. Zájem o obchodní setkání nikoliv přes obrazovku monitoru, ale mezi čtyřma očima, byl mezi exportéry velký, což bylo cítit hned po přistání v Jakartě.

Na cestu do Indonésie se vydali zástupci 27 firem a vysokých škol. „Do Indonésie jsem se těšil. Mise s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem se připravovala se skoro dva roky. Indonésie je velká země, má 270 milionů obyvatel. Pro český průmysl, ale i české vysoké školy, je nesmírně zajímavá,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který podnikatelskou delegaci vedl.

Pro tuzemské exportéry jsou na indonéském trhu příležitosti hlavně ve strojírenství, cirkulární ekonomice, zemědělství a potravinářském průmyslu, čemuž odpovídalo i složení podnikatelské delegace. „Jsem rád, že s námi vyjeli i zástupci čtyř českých univerzit, které mají v Indonésii dohody o spolupráci například v oblasti biotechnologií. Myslím, že to pozvedá mise na úroveň, jakou by měly mít – tedy průmysl, doprava, obchod a vzdělání,“ doplňuje Jaroslav Hanák.

Restart misí jako impuls pro rozvoj exportu

Obnovení podnikatelských misí je z hlediska podpory exportu pro firmy velkým krokem kupředu. Export sice během pandemie v mnoha oborech fungoval bez větších potíží, ovšem účast vrcholných představitelů země na podnikatelských cestách má v některých částech světa pro uzavření obchodu stále velký význam.

„V mnoha zemích, do kterých české firmy vyváží, zejména mimo Evropskou unii, má stát větší vliv na ekonomiku. V nich se bez kvalitní ekonomické diplomacie a podpory vysokých ústavních činitelů firmy prosazují velmi obtížně. I v ostatních státech ale mají mise význam. U řady obchodních partnerů díky nim vzroste vaše důvěryhodnost,“ vysvětluje Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy.

Význam podnikatelských misí potvrzují i zkušenosti firem, které se jich pravidelně účastní. „Podnikatelské mise nám pomáhají získat nové kontakty nejen ve vzdálenějších zemích, ale také v regionech, které jsou na první pohled z obchodního hlediska méně dostupné. Při podnikatelských misích se totiž nakonec vždy objeví nový zajímavý kontakt a další zkušenosti a poznatky, které nám pomáhají při podnikání,“ říká Jiří Ruč, jednatel společnosti Somati system.

Export musí častěji směřovat i mimo EU

Růst exportu do států na jižní polokouli, mezi něž se částečně řadí i Indonésie, může české ekonomice přinést významné vedlejší efekty. Například může zlepšit celoroční vyváženost produkce a odbytu zboží a služeb. Po pandemii navíc přichází ideální doba na to, aby se podpora exportu a podnikatelské mise zaměřily i na oblasti, kterým stát dosud věnoval méně pozornosti.

„Více než 90 procent českého exportu míří v současné době do Evropy, do států Evropské unie to je téměř 80 procent celkového vývozu. Evropa bude vždy náš dominantní obchodní partner, ale vysoká míra závislosti není optimální, jak se ukázalo v minulých letech. Svaz průmyslu a dopravy proto vždy podporoval větší diverzifikaci exportu,“ vysvětluje Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy.

Momentálně český export do důležitých mimoevropských destinací klesá. Například objem tuzemského vývozu do Jižní Afriky se propadl v minulém roce o téměř 35 procent, export do Maroka ve stejném období poklesl o více než pětinu a vývoz do Izraele a Indie o více než 15 procent. Svaz průmyslu se proto zasazuje o obnovení zahraničních cest státních a ústavních činitelů s podnikatelským doprovodem právě do těchto klíčových destinací.

V druhé polovině letošního roku a v příštím roce Svaz navrhuje zorganizovat maximální možný počet podnikatelských misí. „Prioritně bychom se státními činiteli chtěli navštívit Arabský poloostrov a světovou výstavu EXPO v Dubaji, dále Jižní Afriku v kombinaci s Angolou nebo Ghanou, Latinskou Ameriku, zejména Chile v kombinaci s Paraguayí nebo Uruguayí, a také Ukrajinu. Z evropských destinací bychom rádi navštívili i Pobaltské země,“ přeje si Lukáš Martin.

Vše ale bude záležet na tom, jakou vůli k podpoře exportu a podnikatelským misím budou mít po podzimních parlamentních volbách vrcholní představitelé státu. Právě oni jsou teď na tahu v pomyslné partii, v níž se hraje o budoucnost českého exportu a celé ekonomiky.

export eu

Článek vyšel v časopisu Svazu průmyslu Spektrum 3Q/2021. Celé číslo čtěte zde.

kategorie Podpora exportu