Tři otázky pro Libora Krause

Prezident Asociace výzkumných organizací hodnotí aktuální situaci aplikovaného výzkumu.

kraus1

Jakým vývojem AVO za 25 let své existence prošla? A jaká podpora byla věnována aplikovanému výzkumu ze strany státu?

Asociace výzkumných organizací byla založena v polovině roku 1990 jako reakce na první kroky firem a státní správy po sametové revoluci, kdy se jako první začínaly omezovat výdaje na výzkum a vývoj a začínalo se tvrdit, že všechno zařídí neviditelná ruka trhu. Pak nastalo období, kdy se konečně zjistilo, že všechny okolní vyspělé státy aplikovaný výzkum podporují, protože je významnou složkou podpory konkurenceschopnosti jejich hospodářství.

Od konce 90. let tady začaly vznikat státní programy na podporu aplikovaného výzkumu, od roku 2003 byla prosazena i dlouhodobější podpora institucím aplikovaného výzkumu, zpočátku ve formě výzkumného záměru, posléze i institucionální podporou na dlouhodobý rozvoj. V roce 2010 byla po změnách zákona založena Technologická agentura ČR (TA ČR). Jenže od roku 2012 zase převážil příklon k základnímu výzkumu a odklon od aplikovaného. Začalo se tvrdit, že firmy si aplikovaný výzkum mají platit pouze samy, což je obdobná hloupost, od které se v 90. letech upustilo.

Jak hodnotíte spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR?

Protože AVO je reprezentantem aplikovaného výzkumu a vývoje, SP ČR je jako reprezentant podnikatelské sféry pro AVO přirozeným partnerem. Zároveň je AVO i členskou organizací SP ČR. Několik kolegů z předsednictva AVO je i členy např. expertního týmu pro výzkum, vývoj a inovace SP ČR. Přes Svaz připomínkujeme legislativní dokumenty vztahující se k oblasti VaVaI, společně se snažíme o posílení pozice aplikovaného výzkumu v ČR tak, aby výzkumné organizace byly více otevřeny požadavkům firem a zároveň aby podpora výzkumného prostředí byla ovlivněna podporou konkurenceschopnosti českých aplikačních subjektů.

Jaké problémy považujete za aktuální, které by se měly nyní řešit ve VaVaI?

V oblasti VaVaI je mnoho dlouhodobě neřešených problémů, které, bohužel, postupně bobtnaly a nyní dostávají celý systém do velkých problémů. AVO na tyto problémy upozorňuje již několik let. Konkrétně jde o nesystémový vznik 40 nových center výzkumu, která měla ve své preambuli podporu konkurenceschopnosti českých firem. Postupně po jejich dokončení se ale od těchto cílů upouští a nové strukturální fondy pod MŠMT podporu spolupráce s firmami zcela pomíjejí. Další oblastí je snižování podpory kolaborativního výzkumu, protože TA ČR již druhým rokem nemůže pro nedostatek prostředků vypsat program podpory. Ani MŠMT v letošním roce po cca 20 letech podpory nepodpořilo mezinárodní spolupráci ve výzkumu (tedy ani programy spolupráce pro malé a střední firmy). V neposlední řadě se již třetím rokem snažíme společně se SP ČR o zvrácení trendu hodnocení výzkumných organizací, kde 82,5 procenta institucionální podpory je přidělováno pouze na základě publikací výsledků výzkumu.

Situace došla tak daleko, že dokonce i Rada vysokých škol vydala stanovisko, že systému aplikovaného výzkumu v ČR hrozí kolaps. Jediným spokojeným je tedy zřejmě Akademie věd ČR, které v posledních pěti letech rostl každoročně rozpočet o cca jednu miliardu korun. To, že převážná většina těchto prostředků šla z veřejných zdrojů, asi není třeba zmiňovat.

Celý rozhovor si můžete přečíst v prosincovém čísle časopisu Spektrum.

Jiří Janda
kategorie Rozhovory