Tři otázky pro Janu Radovou

Stálá zástupkyně SP ČR u BUSINESSEUROPE v Bruselu představuje své priority v nové funkci.

rrrradova

S jakými cíli a záměry do nové funkce nastupujete?

Do nové funkce nastupuji s cílem aktivně zastupovat Svaz průmyslu a dopravy ČR a prosazovat pozice jeho členů v Konfederaci evropského podnikání BUSINESSEUROPE a v evropských institucích. Tuto pozici vnímám jako příležitost hájit zájmy českých zaměstnavatelů a podnikatelů v samotném centru evropského dění, které mi je po předchozích zkušenostech z CEBRE a Evropské komise velice blízké. Mým záměrem je působit jako přímá spojka na Brusel a koordinovat výměnu důležitých informací mezi SP ČR, jeho členy a BUSINESSEUROPE, a přispívat tak k formulování společných stanovisek evropského byznysu. Dle mého názoru je to pro svaz efektivní způsob, jak prostřednictvím BUSINESSEUROPE ovlivňovat vývoj celoevropských politik, iniciativ a legislativních i nelegislativních aktů Komise již v samotném zárodku.

Na jaké oblasti se zaměří evropský byznys v následujících měsících a jakou roli bude hrát SP ČR?

Evropský byznys hraje zásadní roli v posilování konkurenceschopnosti, ekonomického růstu a stability Evropy, což je důležité i vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci ve světě Evropský byznys je toho názoru, že aktuální politické výzvy lze překonat jednotným postojem v rámci EU, společným úsilím členských států a silnou ekonomikou. Je třeba se mimo jiné zaměřit na dokončení hospodářské a měnové unie a posílení konkurenceschopnosti, budovat energetickou unii, zajistit vyváženou reformu systému obchodování s emisemi a dohlížet na implementaci závazků z klimatické konference COP21, zajistit fungování vnitřního trhu a jednotného digitálního trhu, prosazovat lepší regulaci, aktivně vstupovat do dialogu o udělení statusu tržního hospodářství Číně, dokončit vyjednávání TTIP a dalších dohod, a zpřístupňovat tak zahraniční trhy.

Co bude letos SP ČR prosazovat prostřednictvím BUSINESSEUROPE?

Komise hodlá v tomto roce představit 23 nových iniciativ a celou řadu návrhů, které budou mít zásadní vliv na podnikatelské prostředí. Hlavním úkolem BUSINESSEUROPE bude sledovat a aktivně zasahovat do tvorby evropské legislativy a v přímé interakci s evropskými institucemi a dalšími zúčastněnými stranami prosazovat zájmy evropského byznysu. SP ČR bude mít nejen možnost ovlivňovat společná stanoviska BUSINESSEUROPE, a tím potažmo vývoj evropské legislativy, ale také prosazovat tyto společné zájmy u národních zástupců v evropských institucích a českých subjektů v Bruselu.

Jiří Janda
/
kategorie Rozhovory
zpět