Zástupci SP ČR jednali s kancléřkou Merkelovou o Průmyslu 4.0

merkelová1

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dnes jednali s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o tématu Průmysl 4.0 a česko-německé spolupráci. Jednání, které se uskutečnilo v prostorách špičkového vědeckého centra Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) na ČVUT v Praze, se zúčastnili například člen představenstva SP ČR Jiří Holoubek a další členové pracovní skupiny k Průmyslu 4.0.

„Respektujeme výjimečnou pozici německého průmyslu a jeho prvenství v problematice Průmysl 4.0. Německo pro nás představuje jednu z inspirací. Náš přístup je trochu širší, nechceme se zabývat jenom průmyslovou automatizací," uvedl k dnešnímu setkání člen představenstva SP ČR Jiří Holoubek.


 
„Němci považují za naše plus, že umíme improvizovat, hledat ad hoc řešení u konkrétních problémů. Když to vezmeme do důsledků, tak to v Průmyslu 4.0 vede k autonomnímu řízení jednotlivých subsystémů celého hodnotového řetězce a myslíme si, že právě to by mohlo být naší, českou přidanou hodnotou,“  dodal Holoubek.

Iniciativu Průmysl 4.0, kterou připravil tým prof. Vladimíra Maříka a na které se podíleli právě i zástupci SP ČR, včera schválila Vláda ČR. Trváme však na tom, aby vypracovali chybějící implementační plán. Iniciativa zahrnuje opatření na podporu investic a standardizace, aplikovaného výzkumu, zpracovává otázky spojené s kybernetickou bezpečností, logistikou i normalizací.

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět