Generální ředitelka Kuchtová zahájila školní rok na SŠ-COPTH v Praze

DSC 0754

Generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Dagmar Kuchtová zahájila školní rok Střední školy - Centra odborné přípravy technickohospodářské (SŠ-COPTH) v Praze, která má 1250 žáků. V první školní den uvítala žáky 1. ročníků, kteří budou studovat v technických oborech elektrikář, elektromechanik a automechanik, a to společně s dalším hostem, radní pro školství hl. m. Prahy Irenou Ropkovou.

„V průmyslu chybí více než 150 tisíc pracovníků s technickým vzděláním. Je potěšující, že jsou mladí lidé, kteří se rozhodli pro studium technických oborů, po kterých je ve firmách enormní poptávka,“ uvedla Dagmar Kuchtová před 250 žáky a jejich rodiči. Právě rodiče jsou podle průzkumů ti, kdo hlavně rozhodují o směrování studia svých dětí. Přitom podle průzkumu společnosti IPSOS pro SP ČR řada rodičů netuší, jaká je situace na trhu práce, a až 40 procent z nich neví, k jakému typu vzdělání své děti směrovat. Jak dále vyplynulo z průzkumu, maturitu považuje za důležitou téměř 90 procent rodičů, a to bez ohledu na to, po jakých oborech je poptávka na trhu práce.

Generální ředitelka SP ČR poukázala také na dobrou spolupráci SP ČR a uvedené střední školy při propagaci technických oborů. Škola je aktivním účastníkem řady projektů na podporu technického a odborného vzdělávání na celostátní i regionální úrovni (IQ AUTO, IQ INDUSTRY, PARTNERSTVÍ, ŘEMESLO ŽIJE, SOLLERTIA, JARMARK ŘEMESEL ) a byla aktivním účastníkem celonárodní kampaně ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ v roce 2015, kterou vyhlásil SP ČR. Žáci a žákyně školy se v rámci kampaně podíleli spolu se známým youtuberem Vidrailem na natáčení propagačních on-line videokvízů na téma osobností vědy a techniky s názvem „I TECHNIKA“. Studentky školy, vítězky soutěže „Věda očima mladých“, vystoupily se svou prezentací i v rámci doprovodného programu odborného diskusního panelu na téma motivace ve vzdělávání s názvem „Technické školství je in a cool“, který SP ČR uspořádal v Plzni. 

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět