SP ČR: Oceňujeme rozhodnutí vlády o podpoře OZE

wind-energy-252355 960 720
 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) pozitivně hodnotí rozhodnutí vlády, která schválila na rok 2017 dotace pro obnovitelné zdroje energie ve výši 26,185 mld. Kč.

Podle SP ČR je schválení prostředků na výplatu podpory obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů energie pro příští rok dobrou zprávou. Uleví firmám i domácnostem, které díky státnímu příspěvku nemusí nést celou finanční zátěž v rámci regulované složky ceny za elektřinu. Zajištění prostředků je důležité i ve vztahu k plnění závazků v klimaticko-energetické politice EU.

Svaz průmyslu a dopravy ČR však požaduje, aby se k zajištění stability odvětví podporovaných zdrojů dokončil proces notifikace jejich podpory Evropskou komisí v těch skupinách, kde dosud nebyla udělena. Dále SP ČR apeluje na Energetický regulační úřad (ERÚ), který by měl vypsat pro příslušné skupiny zdrojů cenové rozhodnutí. Mělo by se týkat i těch, u nichž nebude do konce září notifikační řízení dokončeno, jelikož vydání cenového rozhodnutí nebrání žádné právní překážky.

Dotace pro obnovitelné zdroje energie je určená pro provozovatele podporovaných zdrojů energie, kterými jsou vodní, sluneční a větrné elektrárny, biomasa, bioplyn nebo biologicky rozložitelný komunální odpad, druhotné zdroje energie a kombinovaná výroba elektřiny a tepla.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Pixabay.com

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět