SP ČR prosadil schválení 2 dokumentů k rozvoji sítí nové generace

Vláda vyhověla požadavkům Svazu průmyslu a dopravy ČR a na svém zasedání dne 5. října schválila po náročných jednáních kvalitní a odborně připravený Národní plán rozvoje sítí nové generace. Ten je předpokladem pro čerpání z programu Vysokorychlostní internet v rámci OP PIK. Vláda schválila i druhý klíčový dokument, jímž je Zákon o opatřeních ke snížení nákladů na výstavbu vysokorychlostních internetových sítí, kterým budou odstraněny legislativní překážky pro výstavbu rychlého internetu. „Schválení Národního plánu výstavby NGA sítí i zákona o usnadňování výstavby vládou současně s faktem, že oba předpisy konečně respektují potřeby a požadavky odborné veřejnosti, považujeme za velký úspěch Svazu i Platformy odborné veřejnosti pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí, která zahrnuje všechny operátory od malých po velké a od regionálních po celostátní,“ uvedla k rozhodnutí členka představenstva SP ČR s gescí pro digitální ekonomiku Milena Jabůrková.

„Po více než ročním vyjednávání se nám tak podařilo učinit zásadní krok v odblokování základních podmínek pro výstavbu rychlého internetu v ČR a teď už chybí jen málo k tomu, aby byla skutečně zahájena – a to i s přispěním nemalých prostředků z evropských fondů,“ uvedla Milena Jabůrková.

Schválení obou důležitých materiálů je přínosem nejen pro internetové operátory, kteří budou moci na své investice využít kofinancování z evropských fondů. Zejména je to dobrá zpráva pro všechny firmy a občany v České republice, kteří by tak měli mít možnost nejpozději do roku 2020 požívat výhod rychlého pevného i mobilního internetu po celém území ČR.

Více v tiskové zprávě zde  

kategorie Tiskové zprávy
zpět