Trh práce poptává více než 42 % lidí z technických oborů

Dramatická situace na trhu práce, kdy firmy těžce hledají zaměstnance, se v září dále prohloubila. Počet lidí bez práce meziročně klesnul o 64 tisíc lidí na 378 tisíc osob. Volných pracovních míst je už 141 tisíc, nejvíce od předkrizového srpna roku 2008. Meziročně je to o 32 420 více. Stoupající je přitom poptávka po pracovnících technických oborů.


Jak zjistil Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve spolupráci s portálem www.chcipraci.cz, zájem o technické profese představoval letos v září v České republice přes 42 % veškerých poptávaných pracovních míst. Mezi nejžádanější profese patřil řidič, představující 5 % všech poptávaných pracovníků. V září přes www.chcipraci.cz bylo poptáváno téměř 74 tisíc pracovníků.

Dále podle dat z portálu www.chcipraci.cz byly intenzivně poptávané profese jako technik, skladník, pomocný dělník, operátor strojů a zařízení, montážník/montér, zámečník, svářeč, programátor, elektromechanik (profese jsou řazeny dle počtu poptávaných pracovníků). V řádu stovek pracovníků (v každé profesi) byl na trhu práce zájem o CNC operátory, strojní zámečníky či seřizovače, ale také o nástrojáře či obráběče kovů a další obory.Téma nerovnováhy na trhu práce bylo jedním z klíčových témat Sněmu SP ČR 3. října v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a bude i jedním z hlavních bodů dalšího jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity), která se sejde v pondělí 17. října. Již nyní je ale zřejmé, že bude nutné posílit příliv pracovníků ze zahraničí. SP ČR je již zapojen do získávání pracovníků z Ukrajiny, a to jak vysokoškoláků, tak i nízko a středněkvalifikovaných profesí. Firmy, které potřebují obsadit volná místa pracovníky z Ukrajiny, se mohou obracet na SP ČR. Žádost o zařazení do projektu mohou zaměstnavatelé podávat prostřednictvím datové schránky, poštou nebo zaslat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět