Tripartita: Firmy chtějí posílit mobilitu trhu práce

CitwSWOWUAAIdZU
Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) bude dnes na 132. zasedání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) požadovat posílení politiky mobility pracovníků v rámci ČR. Vzhledem k přetrvávající nerovnováze na trhu práce, a to i regionální, bude požadovat vyhodnocení pilotního projektu regionální mobility, včetně toho, jak jsou využívány příspěvky k podpoře regionální mobility v jednotlivých krajích. „Potřebujeme cílené programy,“ navrhuje viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Jak zjistil SP ČR v šetření mezi svými členskými firmami, mezi nimi nejsou dostatečně rozšířena opatření aktivní politiky zaměstnanosti, dokonce 14 % respondentů o ní nic nevědělo. Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že uchazeči o zaměstnání, kteří se objeví na personálních odděleních firem, nemají skutečný zájem o práci. Jednou z cest zlepšení situace je další posílení regionální mobility pracovníků. K projednávanému tématu předloží Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) analýzu vyhodnocení opatření k odstranění nerovnováhy na trhu práce z října 2016.

Dalšími tématy k jednání tripartity budou:
  • stav čerpání prostředků z fondů EU a plnění předběžných podmínek
  • stav přípravy a projednávání novelizace stavebního zákona
  • přehled investorské přípravy staveb, které mají předpokládané datum zahájení realizace v letech 2016 až 2018 a jejichž stavební náklady přesahují 300 mil. Kč
  • informace o aktuálním stavu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět