Podnikatelská mise doprovodila do Švédska premiéra Sobotku

D4S 6745

Na možnosti obchodní spolupráce mezi českými a švédskými firmami byl zaměřen dnešní energetický seminář, který se uskutečnil v Královské inženýrské akademii ve Stockholmu v rámci dvoudenní podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Zástupci českých firem v čele s vedoucím delegace viceprezidentem SP ČR Stanislavem Kázeckým doprovodili do Švédska předsedu vlády Bohuslava Sobotku, který se zúčastnil zmíněného semináře. Českým firmám z oblasti energetiky, metalurgie a strojírenských oborů s vysokým inovačním potenciálem, na něm byli partnery zástupci společností jako je Svenska Kraftnät, Vattenfall, Fortum a řada dalších.

„Máme výrazný zájem na spolupráci mezi českými a švédskými firmami v oblasti energetiky. Věřím, že i tato mise a setkání podnikatelů obou zemí jí může napomoci,“ uvedl Stanislav Kázecký. Současně připomenul vazby SP ČR na Švédsko a spolupráci s Královskou inženýrskou akademií i návštěvu švédského krále na půdě SP ČR v roce 2012.

„Chceme posílit spolupráci v řadě oblastí, zejména v energetice a digitalizaci. Švédsko je pro nás inspirací v investicích do výzkumu, vývoje a inovací,“ uvedl český premiér. Zmínil i společné zájmy, jímž je ekonomická liberalizace či dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Zmínil i problém obou zemí, a to nedostatek technicky vzdělaných pracovníků. Poslední návštěva předsedy vlády ČR ve Švédském království se uskutečnila v červnu 2009.

Českým podnikatelům zástupci stockholmské radnice představí ještě dnes Urban Development Project „Grow Smarter“. Zítra si účastníci mise prohlédnou elektrárnu a spalovny na biomasu v Uppsale, kde také budou jednat o možnostech spolupráce.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Úřad vlády ČR

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět